Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 11. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nehézfémvizsgálatot szeretnének a devecseriek

Nehézfémvizsgálatot szeretnének a devecseriek

Nehézfémvizsgálatot és több információt szeretnének a devecseriek a helyi háziorvosi rendelőben készült felmérés szerint. Csaknem 200 embert kérdeztek meg. A többség arra panaszkodott, hogy a szűrőközpontban nem tájékoztatják őket

Devecser bontási területén áll az a ház is, amelyben a háziorvosi rendelő van. Az új rendelő már épül a lakóparkban, de a betegek ellátása nem szünetelhet addig, amíg át nem adják. A polgármester szerint megoldást jelent, ha utoljára bontják le azt a házat, amelyben a rendelő működik.

- Úgy bontjuk közben, hogy a rendelési időn kívül dolgoznak körülötte a gépek, vigyázva, hogy az infrastruktúra megmaradjon - mondta a hírTV-nek Toldi Tamás, Devecser fideszes polgármestere.

A háziorvos elköltözik Devecserből, de pácienseit nem hagyja magukra. Azt mondja: az iszapkatasztrófa sokaknak okozott fizikai panaszokkal járó lelki sérüléseket.

A bontásra váró rendelőben készült az a felmérés, amely szerint a devecseriek keveslik a vörösiszap egészségügyi kockázatairól kapott tájékoztatást a katasztrófa után felállított szűrőközpontban. 195 embert kérdeztek meg. Nehézfémvizsgálatot március 1-je óta végeznek a szűrőközpontban, de egyelőre csak gyerekeknél.

- Nem találkoznak olyan veszélyes anyagokkal életük során, amelyek nem közvetlenül az iszapkatasztrófával hozhatóak összefüggésbe. A Devecserben életvitelszerűen élő gyermekek vizeletében kimutathatóak lennének a nehézfémek - mondta a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont vezetője, Nagy Zoltán.

A vizsgálaton több mint 30 gyermek esett át, az eredmény mindegyiküknél negatív lett. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal