Városlista
2022. december 9, péntek - Natália

Hírek

2022. Június 15. 19:35, szerda | PR
Forrás: (x)

Neked mi a védjegyed? 3 tanács a szellemi tulajdon biztonságáért

Neked mi a védjegyed? 3 tanács a szellemi tulajdon biztonságáért

Egy cég arculatának, logójának, kitalálása mögött hosszú ötletelés, számtalan koncepció és kemény munka rejlik – ugyanez igaz a terméknevekre és a márka különleges ismertetőjegyeire is.

Amit kitaláltunk, az a miénk: magától értetődőnek tűnhet, ám ahhoz, hogy valóban meg tudjuk védeni szellemi tulajdonunkat a másolóktól és a védjegyünkkel visszaélőktől, tudatos stratégiát kell alkalmaznunk. Cikkünkben 3 hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyek betartásával te is biztonságban tudhatod mindazt, ami különlegessé teszi a vállalkozásodat.

1 – Keress fel egy jó ügyvédet!

Ahhoz, hogy valódi biztonságban tudd a cégedhez kapcsolódó szellemi termékeket, és mindenről pontosan tájékozódj, az első lépés egyértelműen a szakembertől való segítségkérés. Mindenképp érdemes védjegyoltalomban jártas ügyvédet felkeresni, aki végigkalauzol a szükséges jogi folyamatokon, leveszi a válladról az ügyintézés és az utánajárás számos terhét, valamint akkor is fordulhatsz hozzá, ha esetleg visszaélést tapasztalsz a védjegyeddel szemben. Sok terület van egy vállalkozás vezetésében, ahol egyedül is elboldogulhatsz – a jogi ügyintézés azonban nem tartozik ide, így ez a lépés elengedhetetlen!

2 – Gondold át, milyen típusú védjegyoltalomra van szükséged!

A védjegyed (ami lehet egy márka, illetve termék neve, grafikája, színei, írásmódja, egyéb különleges ismertetőjegyei, valamint ezek kombinációja) akkor lesz igazán biztonságban, ha úgynevezett védjegyoltalom alatt áll. Ezt a védjegy bejegyeztetése fogja biztosítani, amit ügyvéd segítségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál tehetsz meg. Ha azonban a vállalatod Magyarországon kívül is jelen van, érdemes lehet megfontolni a nemzetközi védjegyoltalmat nyújtó opciókat is. Ilyen például az Európai Uniós védjegy bejegyzés, és a nemzetközi védjegy bejegyzés.

3 – Cselekedj gyorsan, ha valaki jogtalanul használja védjegyedet!

Ha valaki jogtalanul használja, azaz bitorolja a védjegyedet, feltétlenül fordulj az ügyvédedhez mihamarabb! Ha csak néhány hasonlóság merül fel a logóddal, márkaneveddel kapcsolatban, az is előfordulhat, hogy jóhiszemű bitorlásról van szó – ilyen esetben a másik fél egyszerű ügyvédi felszólítás után megváltoztatja arculatában a véletlenül hasonlóra sikerült elemeket. Ha azonban a bitorlás szándékos, a védjegybitorlási eljárás lesz a következő lépés. A bíróság eltilthatja a bitorlót a jogtalan használattól, felszólíthatja a védjeggyel jogosulatlanul jelölt árucikkek megsemmisítésére, de az is előfordulhat, hogy a bitorlónak kártérítést kell majd fizetnie számodra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 06. 11:24, kedd | PR

Varga Viktor két angyallal bújt ágyba, miután összetörte az autóját

Varga Viktor november végén forgatta le legújabb, Boldog Karácsonyt Mindenkinek! című dalának videoklipjét.

2022. December 02. 08:25, péntek | PR

Felrobbantotta a TikTokot a VALMAR duó

A nemrégiben megjelent, Színvak című VALMAR-sláger egyik napról a másikra berobbant a köztudatba, alig 5 nap leforgása alatt 1 milliós nézettséget ért el a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.