Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2011. Szeptember 27. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Sok tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy napi egy-két pohár vörösbor kifejezetten jót tesz az egészségnek.

Az orvosok ezt a hatást eddig a borban található antioxidánsoknak tulajdonították, nemrégiben azonban kiderült, hogy ezek az anyagok önmagukban biztosan nem felelnek a jótékony egészségügyi következményekért.

A tudósok eddig úgy hitték, hogy a vörösborban található antioxidánsoknak, a polifenoloknak köszönhető, hogy napi egy-két pohár ital elfogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Holland kutatók által elvégzett friss kutatások szerint azonban ez nem teljesen igaz - írja a HealthDay.

A friss kísérletekben ugyanis az alanyok egyik fele olyan tejtermékeket kapott rendszeresen, amelyeket polifenolokkal dúsítottak, másik felük viszont egy placebóval gazdagított változatot ivott. Négy hét után a kutatók nem találtak különbséget a két csoport tagjainak vérnyomása között.

Az eredmények arra utalnak, hogy valójában nem a polifenoloknak köszönhető a vörösbornak tulajdonított jótékony hatás. Elképzeléseink szerint valamilyen másik anyag is szerepet játszhat a folyamatban - a jövőbben azt kell majd kiderítenünk, hogy mi lehet ez - mondta Ilse Bodten, a kutatás vezetője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 11:54, kedd | Belföld

Sok helyen mintegy 10 fokkal volt enyhébb a reggel az előző naphoz képest

Hétfőhöz képest sok helyen mintegy 10 fokkal magasabb hőmérsékleti értékeket mértek kedd reggel.

2021. Január 19. 09:43, kedd | Belföld

Meghalt 111 beteg, 573-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 573 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

2021. Január 19. 07:53, kedd | Belföld

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátornál

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt hétfőn késő este a Nyírgyulaj és Nyírbátor közötti úton - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu internetes honlapon.

2021. Január 19. 06:00, kedd | Belföld

Ketten életveszélyesen megsérültek egy ózdi tömegverekedésben

Két férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, miután összeverekedett tíz ember Ózdon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.