Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2019. Szeptember 04. 13:32, szerda | Belföld

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Letelt a türelmi idő. Elmondjuk, mi változott, és képbe kerülhettek ti is, hogy mik az új szabályok.

Lejárt a türelmi időszak, így már a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása az érvényes - írta a Magyar Nemzetre hivatkozva a HVG.hu.

A kérdéses kiadás múlt szeptemberben jelent meg, mostanáig azonban még az előző, 1984-es változat szabályai is használhatóak voltak.

Az egyéves türelmi időszak lejártával már az új kiadás szabályai az irányadóak. Az új kötet számos kisebb változtatást is tartalmaz, melyekkel az Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei az eddig érvényben lévő szabályokat akarták enyhíteni.

Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy egyszerre több helyesírási forma is elfogadottá vált. Az ingadozó kiejtésű, h-ra végződő szavak ragozott alakjait például többféleképpen is írhatjuk mostantól: ugyanúgy elfogadott a dühvel, mint a dühhel.

Hasonló könnyítés, hogy az elseje, elsején és elsejéig szóalakok is többféleképpen írhatóak mostantól. Ugyanúgy elfogadható az 1., az 1-je, az 1-én vagy 1-jén, 1-ig, vagy 1-jéig írásmód is. Az elseji vagy elsejei szóalak már háromféleképpen is leírható: 1-i, 1-ji vagy 1-jei.

Apróbb módosításon estek át a betűrendbe sorolás szabályai is: ha két szó között kizárólag a nagy kezdőbetű jelenti a különbséget, ezentúl a kis kezdőbetűs megelőzi a másikat: a betűrendben így a jácint után következik a Jácint, a szűcs után pedig a Szűcs.

A szótagszámlálás szabálya is átesett egy kisebb módosításon: a kettőnél több szóból álló összetételeket továbbra is hat szótagig írjuk egyben kötőjel nélkül, ám a szótagszámba az -i képző mostantól már nem számít bele. Vagyis az új szabályok szerint nem a vendéglátó-ipari, hanem a vendéglátóipari írásmód számít helyesnek.

A tulajdonnevek toldalékolása esetében megszűnt az egyszerűsítés lehetősége, vagyis a Bernadettel mostantól Bernadett-tel lesz. Korábban csak a vezetékneveket kellett így toldalékolni.

Az új szabálykönyv szerint a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű szavak nem képzőszerű utótagoknak, hanem összetételi tagoknak tekintendők, így ha a -szerű utótag sz végű szóhoz kapcsolódik, nem lehet egyszerűsíteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. az ésszerű helyett mostantól az észszerű lesz a helyes írásmód.

Apróbb változtatások is akadnak az új kötetben, például azok, amelyeket a szó ejtésének változása miatt vezettek be (árboc helyett árbóc, immúnis helyett immunis), vagy azért, mert az adott szót a szaknyelvben másként írják (első fokú ítélet helyett elsőfokú ítélet, fekete doboz helyett feketedoboz)

Forrás: HVG.hu; szeretlekmagyarorszag.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 15:05, kedd | Belföld

A magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának

2020. Augusztus 11. 14:12, kedd | Belföld

Csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest

2020. Augusztus 11. 12:08, kedd | Belföld

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

2020. Augusztus 11. 10:06, kedd | Belföld

Részletes járványügyi protokoll fogja segíteni az iskolákat szeptembertől

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.