Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2019. Szeptember 04. 13:32, szerda | Belföld

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Letelt a türelmi idő. Elmondjuk, mi változott, és képbe kerülhettek ti is, hogy mik az új szabályok.

Lejárt a türelmi időszak, így már a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása az érvényes - írta a Magyar Nemzetre hivatkozva a HVG.hu.

A kérdéses kiadás múlt szeptemberben jelent meg, mostanáig azonban még az előző, 1984-es változat szabályai is használhatóak voltak.

Az egyéves türelmi időszak lejártával már az új kiadás szabályai az irányadóak. Az új kötet számos kisebb változtatást is tartalmaz, melyekkel az Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei az eddig érvényben lévő szabályokat akarták enyhíteni.

Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy egyszerre több helyesírási forma is elfogadottá vált. Az ingadozó kiejtésű, h-ra végződő szavak ragozott alakjait például többféleképpen is írhatjuk mostantól: ugyanúgy elfogadott a dühvel, mint a dühhel.

Hasonló könnyítés, hogy az elseje, elsején és elsejéig szóalakok is többféleképpen írhatóak mostantól. Ugyanúgy elfogadható az 1., az 1-je, az 1-én vagy 1-jén, 1-ig, vagy 1-jéig írásmód is. Az elseji vagy elsejei szóalak már háromféleképpen is leírható: 1-i, 1-ji vagy 1-jei.

Apróbb módosításon estek át a betűrendbe sorolás szabályai is: ha két szó között kizárólag a nagy kezdőbetű jelenti a különbséget, ezentúl a kis kezdőbetűs megelőzi a másikat: a betűrendben így a jácint után következik a Jácint, a szűcs után pedig a Szűcs.

A szótagszámlálás szabálya is átesett egy kisebb módosításon: a kettőnél több szóból álló összetételeket továbbra is hat szótagig írjuk egyben kötőjel nélkül, ám a szótagszámba az -i képző mostantól már nem számít bele. Vagyis az új szabályok szerint nem a vendéglátó-ipari, hanem a vendéglátóipari írásmód számít helyesnek.

A tulajdonnevek toldalékolása esetében megszűnt az egyszerűsítés lehetősége, vagyis a Bernadettel mostantól Bernadett-tel lesz. Korábban csak a vezetékneveket kellett így toldalékolni.

Az új szabálykönyv szerint a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű szavak nem képzőszerű utótagoknak, hanem összetételi tagoknak tekintendők, így ha a -szerű utótag sz végű szóhoz kapcsolódik, nem lehet egyszerűsíteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. az ésszerű helyett mostantól az észszerű lesz a helyes írásmód.

Apróbb változtatások is akadnak az új kötetben, például azok, amelyeket a szó ejtésének változása miatt vezettek be (árboc helyett árbóc, immúnis helyett immunis), vagy azért, mert az adott szót a szaknyelvben másként írják (első fokú ítélet helyett elsőfokú ítélet, fekete doboz helyett feketedoboz)

Forrás: HVG.hu; szeretlekmagyarorszag.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 25. 09:17, szombat | Belföld

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

A gyanú szerint megölte apját egy 15 éves fiú Orgoványban szombat hajnalban - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2020. Január 25. 06:09, szombat | Belföld

Visszahívtak egy veszélyes kekszet a boltokból

Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet, melyből Magyarországra is érkezett.

2020. Január 25. 05:13, szombat | Belföld

Koronavírus Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött beteg

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak - hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK),

2020. Január 25. 05:01, szombat | Belföld

Hamarosan forgalomba kerülnek az új 100 forintosok

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék, mellettük a jelenleg használt 100 forintosokkal is lehet majd fizetni - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.