Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 04. 13:32, szerda | Belföld

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Nem haboznak: már az új helyesírási szabályok az érvényesek

Letelt a türelmi idő. Elmondjuk, mi változott, és képbe kerülhettek ti is, hogy mik az új szabályok.

Lejárt a türelmi időszak, így már a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása az érvényes - írta a Magyar Nemzetre hivatkozva a HVG.hu.

A kérdéses kiadás múlt szeptemberben jelent meg, mostanáig azonban még az előző, 1984-es változat szabályai is használhatóak voltak.

Az egyéves türelmi időszak lejártával már az új kiadás szabályai az irányadóak. Az új kötet számos kisebb változtatást is tartalmaz, melyekkel az Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei az eddig érvényben lévő szabályokat akarták enyhíteni.

Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy egyszerre több helyesírási forma is elfogadottá vált. Az ingadozó kiejtésű, h-ra végződő szavak ragozott alakjait például többféleképpen is írhatjuk mostantól: ugyanúgy elfogadott a dühvel, mint a dühhel.

Hasonló könnyítés, hogy az elseje, elsején és elsejéig szóalakok is többféleképpen írhatóak mostantól. Ugyanúgy elfogadható az 1., az 1-je, az 1-én vagy 1-jén, 1-ig, vagy 1-jéig írásmód is. Az elseji vagy elsejei szóalak már háromféleképpen is leírható: 1-i, 1-ji vagy 1-jei.

Apróbb módosításon estek át a betűrendbe sorolás szabályai is: ha két szó között kizárólag a nagy kezdőbetű jelenti a különbséget, ezentúl a kis kezdőbetűs megelőzi a másikat: a betűrendben így a jácint után következik a Jácint, a szűcs után pedig a Szűcs.

A szótagszámlálás szabálya is átesett egy kisebb módosításon: a kettőnél több szóból álló összetételeket továbbra is hat szótagig írjuk egyben kötőjel nélkül, ám a szótagszámba az -i képző mostantól már nem számít bele. Vagyis az új szabályok szerint nem a vendéglátó-ipari, hanem a vendéglátóipari írásmód számít helyesnek.

A tulajdonnevek toldalékolása esetében megszűnt az egyszerűsítés lehetősége, vagyis a Bernadettel mostantól Bernadett-tel lesz. Korábban csak a vezetékneveket kellett így toldalékolni.

Az új szabálykönyv szerint a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű szavak nem képzőszerű utótagoknak, hanem összetételi tagoknak tekintendők, így ha a -szerű utótag sz végű szóhoz kapcsolódik, nem lehet egyszerűsíteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. az ésszerű helyett mostantól az észszerű lesz a helyes írásmód.

Apróbb változtatások is akadnak az új kötetben, például azok, amelyeket a szó ejtésének változása miatt vezettek be (árboc helyett árbóc, immúnis helyett immunis), vagy azért, mert az adott szót a szaknyelvben másként írják (első fokú ítélet helyett elsőfokú ítélet, fekete doboz helyett feketedoboz)

Forrás: HVG.hu; szeretlekmagyarorszag.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.