Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Nem hisz a politikusoknak a néma nemzedék

Nem hisz a politikusoknak a néma nemzedék

Nincs munkája, jövőképe, felesége vagy gyereke, otthon ül és tévét néz az átlagos magyar fiatal - derült ki a Magyar Ifjúság 2012 című kutatás eredményeinek ismertetésekor. A szociológusok által 'új csendes generációnak' nevezett (15-29 év közötti) korosztály passzivitása ellenére követi szülei értékrendjét, és nosztalgiát érez az általa meg sem élt Kádár-kor iránt. A fiatalok passzivitása mögött nem csak gazdasági, de erkölcsi válság is állhat.

Nincs jövőképük

A társadalomkutatók 2000 óta monitorozzák a magyar fiatalok szokásait és életformáját, négyévente átfogó közvélemény-kutatást is készítve a témában. Ennek eredménye a Kutatópont által összeállított Magyar Ifjúság 2012 kötet is, amit az egyes tanulmányok szerzői - Domokos László, Székely Levente és Székely András - mutattak be a fővárosi Design Terminálban.

Beszámolójuk alapján összkép lehangoló, ha épp nem tragikus, a hazai ifjúság leginkább passzívnak nevezhető az élet minden területén: egyre kevésbé mernek vagy tudnak tartós párkapcsolatokat kialakítani, kispadról figyelik a munka és a politika világát, nincsenek hosszú távú terveik, jövőképük sem. Szabadidejüket főleg otthon, tévénézéssel vagy netezéssel töltik, a vállalkozókedv pedig szinte kiveszett belőlük - csak a külföldi tanulás vagy munkavándorlás gondolata élénkíti fel őket némiképp ( 2012-es adatok szerint a fiatalok 52 százaléka hagyná itt ezért hosszabb-rövidebb időre Magyarországot).

Minek szóljanak

A 15-29 évesek korosztályát új csendes generációnak nevezik, azonban csak a felszínen emlékeztetnek az első csendesekre, vagy az Egyesült Államok két világháború között felnőtt nemzedékére. Míg az amerikai fiatalok tekintélytisztelőek, család-és munkaközpontúak voltak, s kevésbé foglalkoztak társadalmi kérdésekkel, a magyar fiatalok esetében inkább az apátia áll a hallgatás mögött; hiszik, hogy hatni tudnának a közéletre, és nem is hallatják hangjukat, a társadalmi intézményekben pedig nem bíznak, azokat bürokratikusnak vagy korruptnak tartják. 'Ma Magyarországon minden második fiatal azt hiszi, hogy a politikusokat nem érdekli az ő véleményük, és a választásra jogosultaknak csak a fele menne el szavazni' - összegzett előadása során Székely Levente, a felmérést szervező Kutatópont kutatási igazgatója.

Kádár alatt minden jobb volt?

A tanulmánykötetet is szerkesztő Székely Levente szerint csak a bizonytalanság tűnik biztosnak a magyar ifjúság szemében, s éppen ezért egyfajta konformizmus is felfedezhető náluk: 10-ből 9 fiatal követendőnek tartja szülei életformáját, de legalábbis részben egyetért azzal, és családi történetek miatt túlnyomó többségük nosztalgiát érez a viszonylagos létbiztonságot nyújtó Kádár-rendszer iránt - amiben sokan közülük nem is élhettek. A politikával és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanságból adódhat, hogy a megkérdezettek nem tartják sokra a demokratikus berendezkedést sem, bár többen választanák a diktatúránál - 2012-ben 40 százalékuk demokratának vallotta magát, 5 százalékuk bizonyos körülmények között a diktatúrát választotta volna, 30 százalékuk szerint pedig az egyik rendszer olyan, mint a másik. A demokratikus intézményrendszerrel csak 29 százalékuk volt elégedett - szemben a dán példával, ahol a társadalom 90 százaléka megbízik az intézményi működésben. A vallás ennél is rosszabbul szerepelt a felmérések során: a fiatalok 62 százaléka nem vallásos vagy bizonytalan a vallás és hitélet tekintetésben.

A házasság már nem divat

Az érdektelenség és bizalmatlanság az emberi kapcsolatokra is rányomja bélyegét. A 'westernizálódó' társadalmakra amúgy is jellemző a szingli lét, a vállalt egyedüllét és gyermektelenség, ami a gazdasági válság hatására még fokozottabban hat a magyar ifjúságra - egyszerűen azért, mert nem látják, hogy itt miként lehetne felnevelni egy gyereket. '2000 és 2008 között 9 százalékkal csökkent a házas fiatalok aránya, ami az utóbbi 4 évben újabb 3 százalékkal esett vissza. Így jelenleg a 15-29 éves korosztály csupán 10 százaléka él házasságban, s a fiatalokra már nem is jellemző ez az életforma, a többség élettársi kapcsolatban él' - fejtette ki tanulmányát ismertetve Domokos Tamás. A szociológus a magyarság öregedésére is rámutatott: míg 1980-ban 2,3 millió fiatal élt Magyarországon, 2012-re ez a szám 1,8 millióra csökkent. 2001 és 2012 között összesen 40 ezer fővel esett vissza az ifjúság létszáma - hangzott el az előadás során.

Pia, cigi, kötél

Biztatóbb híreket közölt a fiatalok kockázatvállalási szokásaival kapcsolatban Székely András, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének főmunkatársa. Beszámolójából kiderült, hogy 2008 és 2012 között 10 százalékkal nőtt a dohányzással nem is próbálkozó fiatalok aránya, és valamelyest csökkent a bevallott illegális droghasználat mértéke – ez talán betudható annak, hogy az új Btk. már nem csak a drogbirtoklást, de a fogyasztást is bünteti. A megkérdezett fiatalok 9 százaléka közölte, hogy fogyasztott már valamilyen tiltott szert életében. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban Székely Andrástól megtudhattuk, hogy a Kutatópont által megkérdezett fiatalok több mint fele (55 százalék) egyszer sem vagy csak nagyon ritkán ivott 2011 folyamán; 31 százalékuk havonta, 13 százalékuk pedig hetente fogyaszt valamilyen szeszes italt - a rátán tehát van mit javítani.

Az öngyilkosságok kísérleti aránya elenyészőnek tűnhet a Magyar Ifjúság 2012 felmérés adatai szerint - a megkérdezettek 1 százaléka számolt be ilyen próbálkozásról, 2 százalékuk pedig többszöri kísérletről - az ügy azonban nem elhanyagolható, hisz az öngyilkosság második vezető halálokként szerepel a fiatalok körében. Fontos, hogy az ilyesmin gondolkodó fiatalok nagyobb figyelmet kapjanak, hiszen a környezet elutasító magatartása növeli a tényleges elkövetés veszélyét, az egyszeri sikertelen kísérlet pedig megnöveli a következő próbálkozás kockázatát is. A családon vagy baráti körön belüli öngyilkosság további rizikófaktort jelenthet - azonkívül, hogy életre szóló sebet ejt, rossz példát mutat a fiatalok számára - figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem szakértője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során