Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem indulnak nappali szakok a Kodolányi orosházi intézetében

Nem indulnak nappali szakok a Kodolányi orosházi intézetében

A Kodolányi főiskola orosházi tagozatát érintették legérzékenyebben a felsőoktatási változások: nappali képzéseik egy részét Budapestre kénytelenek helyezni. Az államilag finanszírozott képzőhelyek kormányzati csökkentése ellenére valamennyi Békés megyei intézményben elindítják az alapszakok nagy részét - írja a Békés Megyei Hírlap.

Szinte valamennyi szakon kevesebb hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szent István Egyetem békéscsabai központú Gazdasági, Agrár és Egészségtudományi Karán. A jelenlegi adatok szerint nappalin 192, míg levelezőn 129 hallgató csatlakozik az intézményhez.

Az államilag támogatott képzés keretszámainak csökkentése különösen a kisebb vidéki intézményeket érintette érzékenyen. Tavaly például több mint 4000 közgazdász képzését támogatta az állam, addig ez a szám az idei esztendőben 250-re csökkent. Ebből Békéscsabára egyetlen egy hallgató sem jut, a fővárosi egyetemek elvitték a helyek jelentős részét — tudta meg a lap dr. Puskás János dékántól. Hozzátette, a döntéshozók diákhitel felvételét szorgalmazták, mondván így a diákok maguk finanszírozhatnák tanulmányaikat.

Békés megyében azonban nem olyan az itt élők helyzete, hogy vállalkozni merjenek egy ilyen nagyságrendű kiadásra - mutatott rá a jelentkezések csökkenésének másik okára dr. Puskás János. A létszámváltozás az állami megrendelés mérséklését is jelenti, ami a kar bevételeinek jelentős csökkenését eredményezi.

A kedvezőtlen hatások ellenére valamennyi alapszakot el tudják indítani az idei évben. A dékán elmondta, hogy a gazdasági kar napokon belül elindítja pótfelvételi kampányát, bízva abban: további jelentkezők döntenek úgy, hogy Békésben folytatják tanulmányaikat.

A 240 pontos minimumhatár miatt nagyon sok jelentkező nem kerülhetett be hozzánk. Ezzel együtt a helyzetünk nem rosszabb a tavalyinál, Szarvason a nappali és a levelező képzés, valamint a felsőfokú szakképzés keretében összesen mintegy kétszáz új hallgatóval számolhatunk — nyilatkozta dr. Lipcsei Imre, a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karának dékánja. Hozzátette, ezúttal is az óvodapedagógus és a tanító szak a legnépszerűbb. Informatika-könyvtár szakot viszont csak Jászberényben tudnak indítani, Szarvason kevés volt a jelentkező.

A kar jövőjéről szólva dr. Lipcsei Imre elmondta, a kormányzati szándékkal ellentétben ők továbbra is a Szent István Egyetemhez és nem a Szegedi Tudományegyetemhez akarnak tartozni.

Még nehezebb helyzetben van a Kodolányi János Főiskola orosházi intézete. Nappali tagozataikat (andragógia és turizmus-vendéglátás) kénytelenek voltak áthelyezni szeptembertől Budapestre. Dr. Janowszky Sándor igazgató elmondta, 10-15 fős jelentkezés mellett nem gazdaságos a gyopárosi képzés. A meglévő évfolyamok ugyanakkor tovább működnek. A távoktatásban viszont indulnak az említett szakok, valamint a gazdálkodás és menedzsment is. A szociális munkás képzésre nem volt jelentkező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk