Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2013. Július 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nem lesz könnyű értékesíteni az ez évi termést

Nem lesz könnyű értékesíteni az ez évi termést

Jó gabonatermés várható idén Magyarországon, de nem lesz könnyű értékesíteni, hiszen így lesz ez a konkurenseknél is. Az időjárás okozta károk nagy szórással mutatkoznak, az e-útdíj terheit vélhetően a termelők is megérzik majd - írja a Napi Gazdaság.

Számos meglepetést okozhat még az időjárás a gazdáknak: az őszi árpa aratása ugyan a szokottnál korábban indult a déli megyékben (már közel a felét learatták), a búza betakarítása viszont a vártnál hűvösebb időjárás miatt várhatóan csak e hét végén indulhat − mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége gabonatermesztői választmányának megyei tapasztalatai vegyes képet mutatnak mind az aratás előrehaladását, mind a hozamokat, mind a problémákat illetően. Bács-Kiskunban van, ahol már végeztek az árpa aratásával, de van, ahol még hozzá sem tudtak fogni. Pest megyében várhatóan egyszerre indul majd az árpa, a búza és a repce aratása.

Az elmúlt hetek viharai és jégverései miatt több megyében számolnak dőléskárokkal, terméscsökkenéssel. Vas megyében a június 20. körüli jégverés mintegy 4 ezer hektár mezőgazdasági területet károsított 30−80 százalékos mértékben. A tavaszi belvízzel leginkább sújtott Békés és Csongrád megyékben egyelőre nem tudják megítélni a búzában okozott károkat, illetve hogy mennyire akadályozza majd a betakarítást a belvíz. Előfordulhat, hogy foltokban még most is vízben áll a búza, de ez nem feltétlenül látszik, mielőtt beleállna a kombájn egy-egy táblába. A Nébih adatai szerint az árpa összesen 2800 hektáron, a búza 13 ezer hektáron pusztult ki teljesen a tavaszi belvíz miatt (193 ezer, illetve 1,1 millió hektár összterületből). A búza esetében az ötéves átlagot meghaladó hektáronkénti 4,6, míg az árpánál 4,5 tonnás termést várnak.

Az esőzések miatt sok helyütt csak késve tudták elkezdeni a tavaszi növényvédelmi munkákat: van, ahol a gyomirtással, van, ahol a gombavédelemmel maradtak el a termelők. Arra is van példa, hogy az önköltséget erősen megemelve már négyszer juttattak ki gombaölő szereket a búzatáblákra.

Nem lesz egyszerű a repce betakarítása sem az eltérően fejlett és sokszor erősen különböző mennyiségű csapadékot kapó táblákon, de a gazdák egyelőre sem a búza, sem a repce miatt nem akarják beindítani a szárítókat. Az összesen 190,71 ezer hektáros termőterület nagyjából 40 százalékán végezhetnek a héten a betakarítással − mondta Vancsura. A hektáronként 2,5 tonnásra becsült terméshozamok országos átlagban meghaladják majd a tavalyit, megyei szinten azonban erősen szórnak, hektáronként 1−2,8 tonna között.

Az új termésre eddig a gazdák tapasztalata szerint alig van piaci kereslet, sem exportra, sem a malmok, sem a takarmánykeverők részéről. Utóbbiak a dél-alföldi gazdák szerint meglehetősen nyomott, tonnánként 42 ezer, a kombájn mellől 40 ezer forintos áron tesznek vételi ajánlatokat. Alig van példa előre megkötött szerződésekre, 10−30 százalék az egyes kultúrák várható termésére kötött kontraktus. Figyelembe véve, hogy január óta az étkezési búza ára 65 ezerről 45-47 ezerre csökkent, ez komoly bevételkiesést és bizonytalanságot jelent. A legnagyobb felvásárlók várhatóan csak vásárlási szerződéseket kötnek majd az aláíráskori aktuális árakon − ezek alakulása elég kiszámíthatatlan, de a trend egyértelműen csökkenő. Arra is volt példa, hogy egy búzatermelő magasabb árra kapott ajánlatot, ha fixen az egész termését takarmánybúzaként adja el, mint ha elfogadta volna az egyik felvásárló minőségtől függően három árat tartalmazó szerződését, amely a vis maior szabályozás miatt 34 oldalasra hízott. Az őszi árpa esetében tonnánként 38−48 ezer, míg a repce esetében 100−118 ezer forintos vételi ajánlatok vannak.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 17:08, szerda | Belföld

Elítéltek egy halálos balesetet okozó nőt

Két év felfüggesztett fogházra ítélt a Kecskeméti Járásbíróság előkészítő ülésen egy orgoványi nőt, aki két évvel ezelőtt elütött két, járdán sétáló férfit, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe

2020. Október 28. 14:05, szerda | Belföld

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

2020. Október 28. 12:07, szerda | Belföld

Csütörtöktől tovább lesznek nyitva a temetők, elmaradnak a közös megemlékezések

Csütörtöktől meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, az idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet megemlékezései.

2020. Október 28. 10:04, szerda | Belföld

Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedden.