Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 13. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nem megy börtönbe az anyját és nevelőapján megölő férfi

Nem megy börtönbe az anyját és nevelőapján megölő férfi

Kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki 2020 októberében meggyilkolta édesanyját és nevelőapját Pestszentlőrincen - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.

Közleményük szerint a férfi 2020. október 25-én az édesanyjával és a nevelőapjával otthon tartózkodott. A késő esti órákban, miután a szülők aludni mentek, a férfi - ismeretlen okból - elhatározta, hogy megöli őket. Éjfél körül magához vett egy 14 centiméter pengehosszúságú konyhakést, majd azzal rájuk támadt.

A sértettek megpróbáltak ugyan a támadás elől elmenekülni, a nevelőapa azonban a sebei következtében már a szobaajtónál összeesett. Az édesanyjának még sikerült kinyitni a bejárati ajtót és segítségért is kiáltott, de fia utána ment, becsukta az ajtót, majd ellökte őt. A férfi édesanyja és nevelőapja is a helyszínen életét vesztette.

A vádlott több mint tíz óra elteltével telefonon felhívta a keresztanyját és beszámolt neki tettéről. A nő tanácsára a férfi bejelentést tett a segélyhívó telefonszámán, majd a kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták őt.

A férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolták meg.

A bírósági ítélet szerint a férfi "a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotban volt, amely kizárta, hogy tette veszélyességét felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen".

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság "büntethetőséget kizáró okból mentse fel" a férfit az ellene emelt vád alól, és rendelje el kényszergyógykezelését.

A férfi a gyilkosság elkövetését elismerte - közölték.

A bíróság keddi előkészítő ülésén azt állapította meg, hogy a férfi beszámítási képessége teljes mértékben kizárt, ennek nyomán felmentették, és elrendelték kényszergyógykezelését.

A bíróság döntését a jogorvoslati nyilatkozatra jogosult ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerőssé vált - írták.

Az elrendelt kényszergyógykezelés első felülvizsgálata: április 12-étől számítva 6 hónap - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.