Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 08. 14:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Nem mindegy, hogy kitől kap díjat az ember

Nem mindegy, hogy kitől kap díjat az ember

A XII. Győri Könyvszalon Alkotói Díját az idén 78 éves Kalász Márton költő kapja. Útban Győr felé többek között arról beszélgettünk, hogyan kísérte végig életét a teljesség keresése.

- Pályafutása során számos díjat, kitüntetést kapott már, most a győri olvasók is elismerik.

- Nagyon örülök az Alkotói Díjnak, a magyar írók, költők között nagy tekintélye van. Büszkeséggel tölt el, hogy a győri olvasóközönség ilyen díjjal jutalmaz, mert nem mindegy, hogy kitől kap díjat az ember. Győr, a vidéki városok kulturális tekintélye, bár sokak szerint inkább iparváros, mégis nagyon vonzó a kulturális élete. Köszönöm a győrieknek, hogy megtisztelnek ezzel a Magyarországon fontos díjjal.

- Költészetére jellemző a teljesség keresése. Hogyan tudja ez a gondolat, vágy végigkísérni egy ember életét?

- Ha időnként nem érintene meg a teljesség érzése, megszűnne a buzgóság. Időnként sikerül közel kerülni hozzá, majd új utakra indulunk. A teljességhez hozzá tartozik, hogy német származású lévén, szeretnék még írni erről a Magyarországon élő kisebbségről.

- Elég szoros kapcsolatot ápol a győri íróvilággal. Mikori ez a kapcsolat?

- Nagyon régi. Baranyai vagyok, Kormos István ismertetett meg győri írókkal, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolok. A Villányi László által szerkesztett Műhely folyóiratban rendszeresen közlök írásokat.

- Mivel fogja tölteni Győrben az időt? Vannak várt programjai a Könyvszalonon?

- Feleségemmel szombatig maradunk, de az adventi időszakban vissza fogunk még jönni egy- két napra. A Könyvszalonon remélem, sok előadásra be tudok majd ülni, nagyon kíváncsi vagyok a gyermekirodalomban megjelent újdonságokra.

Kalász Márton kétszeres József Attila- díjas költő 2012. november 9-én pénteken 11 órakor veszi át az idei Alkotói Díjat a Győri Nemzeti Színházban, szerzői estjére ugyanitt 16 órakor kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.