Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem sok maradt a nyugdíjvagyonból

Nem sok maradt a nyugdíjvagyonból

Május végén már 600 milliárd forint sem volt meg az egy évvel korábban átvett mintegy 3.000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyonból - írja a Világgazdaság. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavaly 1.4 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot, idén márciusban és májusban pedig további 80 milliárd forintot fordított erre. A teljes nyugdíjvagyont tavaly a reálhozamok és a tagdíj-kifizetések visszafizetése is zsugorította, miközben kedvezőtlenül alakultak a tőzsdei árfolyamok is.

Az alap vagyonának csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy tavaly a visszalépett magánnyugdíj-pénztári tagoknak vissza kellett fizetni az úgynevezett reálhozamot és a tagdíjkiegészítést, erre az NYACSA éves jelentése szerint 233,2 milliárd forint ment el. Kellett az alapnak a költségvetésbe és a TB-kasszába is fizetnie, ennek előirányzata tavaly összesen 528,8 milliárd forint volt. Az év végén azonban kiderült, a számítások túlzóak voltak, így az alap a nyugdíjkasszától visszakapott csaknem 70 milliárd forintot, ezek eredőjeként az államháztartást a NACSA tavaly összesen mintegy 460 milliárd forinttal támogatta.

A vagyont a felhasználás mellett az árfolyamok változása is kedvezőtlenül érintette. Emiatt tavaly a NYACSA éves beszámolója szerint 180 milliárd forint körüli veszteséget szenvedett el az alap. Ennek egy része az értékpapírok árfolyamcsökkenéséből adódott, de jelentős összeget tett ki a forint gyengülése miatt elszenvedett veszteség is. Ez az árfolyamveszteség átmeneti is lehet, ha az értékpapírok értékesítése során nem realizálják, ám az alapnak tavaly – vélhetően a költségvetési befizetések és a reálhozamok kifizetése miatt el kellett adnia a portfóliója egy részét, és az átvétel idején még több mint 600 milliárd forintot érő csomagon több mint 18 milliárd forintnyit bukott az állam.
Az árfolyamok alakulása az idei év elején kedvezően hatott az alapra, vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy az első három hónapban csaknem 30 milliárd forinttal nőtt a vagyon 723,4 milliárd forintra. Később azonban elromlott a tőzsdei hangulat, így a vagyon nagyobb mértékben csökkent, mint amekkora összeget az államadósság csökkentésére fordítottak az alapból. Az április vagyoncsökkenés mértéke megközelítette a 100 milliárd forintot, májusban pedig további 35 milliárd forinttal csökkent a NYACSA-nál lévő eszközök értéke. Júniusban azonban emelkedni kezdtek a részvényárfolyamok, így nem kizárt, hogy azóta nőtt az alap vagyona.

Az MNB statisztikája szerint tavaly június óta a részvényeken több mint 180 milliárd forint az állam vesztesége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.