Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 03. 15:04, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a KÖBE biztosítónak a PSZÁF határozata szerint. A Felügyelet felfüggesztette a termék terjesztését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatában kötelezte a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE): 2011. december 31-ig igazoltan dolgozza át „Lassíts!” elnevezésű biztosítási konstrukcióját úgy, hogy annak – a szerződési feltételekben vállalt – szolgáltatása ne mérsékelje az üzembentartóval szemben közúti sebességtúllépés miatt kiszabott közigazgatási bírságot (azaz vagyoni hátrányt). A „Lassíts!” termék terjesztését december 3-ától felfüggesztette a PSZÁF.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján a rendőrhatóságnak a közlekedési jogi normák – s mások testi épségének és vagyonának – veszélyeztetése, például a megengedett közúti sebesség túllépése esetén büntető, megelőző szankciókat kell kötelezően kiszabnia a szabálysértés miatt. A meglévő szankciórendszer a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönöz.

A KÖBE „Lassíts!” nevű termékének szolgáltatása révén a közigazgatási bírságra, mint jogintézményre vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem érvényesülhetnek teljes körűen. A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző – a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönző – szerepét is. Nincs jelentősége annak sem, hogy a KÖBE kizárja a biztosítási események közül a szándékos, tudatos vagy súlyosan gondatlanul elkövetett szabálysértéseket, illetve, hogy a biztosító szolgáltatása feltételül megszabja: a megbírságolt üzembentartó közlekedésbiztonsági tréningen vegyen részt. A közigazgatási bírság ugyanis a vétkesség típusától független, objektív szankció, amely a jogsértés megvalósulása esetén kizárólag vagyoni hátrány okozását (pénzbírság kiszabását) írja elő. A sebességhatár túllépése miatt kiszabott közigazgatási bírság mérséklésére, elengedésére a bírságot kiszabó hatóságnak sincs lehetősége.

A fentiek miatt a termék nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő. A biztosítási törvény a PSZÁF számára mérlegelést nem tűrő módon írja elő: ha a Felügyelet egy biztosítási termék terjesztése során megállapítja, hogy a konstrukció jogszabálysértő, köteleznie kell a biztosítót a jogszabálysértés megszüntetésére. A PSZÁF ezen intézkedés mellett azért döntött a termékterjesztés felfüggesztése mellett, mert az esetleges további biztosítási szerződések létrejötte esetén az ügyfelek – mivel a biztosítási szerződés a jó erkölcsbe ütközik – nem követelhetik a biztosító szolgáltatását.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.