Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2012. Június 05. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó Kovács Tamás

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény első módosítását, így a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek.

A parlament emellett megszüntette a magyar jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és elfogadta a médiaszabályozás módosítását is.

Módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt is, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Döntött az Országgyűlés a Robin Hood-adó átalakításáról, illetve további életben tartásáról. Az adókulcs a következő évtől a jelenlegi 8-ról 11 százalékra nő, a befizetők köre a víz- és csatornaszolgáltatókkal, valamint a települési hulladékkezelőkkel szélesedik. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, és döntöttek arról is, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat. Mindemellett módosul a szakképzési törvény, a döntés értelmében már a kilencedik évfolyamtól lehetővé válik tanulószerződés megkötése a gyakorlati képzésekre. Júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Jövőre megszűnik a gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj is. Mindemellett jogszabály korlátozza a vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit.

Közben az origo hírportál birtokába került tervezet szerint a kormány első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetési törvény tervezetét. Eszerint a kabinet elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét az önkormányzatoktól. Az sincs elvetve, hogy az évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam. A tervezet még számol az evával. Az origo azt írja, hogy jövőre ténylegesen egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2-ben jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:41, csütörtök | Belföld

Letartóztatásban a férfi, aki baltával fenyegette a rendőröket

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mindenben egyetértett a nyomozó ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával.

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.

2022. December 01. 12:00, csütörtök | Belföld

Ízirájder öcsém! Avagy az M1-esen robogózott egy jóember

Aztán fel is ült, hogy a leállósávban veszélyeztesse az életét.

2022. December 01. 09:09, csütörtök | Belföld

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Ha hétfőn sem indul újra a dunai finomító, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop (legalábbis jelenlegi formájában) nem éli meg a karácsonyt - írja a Világgazdaság.