Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 05. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó Kovács Tamás

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény első módosítását, így a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek.

A parlament emellett megszüntette a magyar jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és elfogadta a médiaszabályozás módosítását is.

Módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt is, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Döntött az Országgyűlés a Robin Hood-adó átalakításáról, illetve további életben tartásáról. Az adókulcs a következő évtől a jelenlegi 8-ról 11 százalékra nő, a befizetők köre a víz- és csatornaszolgáltatókkal, valamint a települési hulladékkezelőkkel szélesedik. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, és döntöttek arról is, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat. Mindemellett módosul a szakképzési törvény, a döntés értelmében már a kilencedik évfolyamtól lehetővé válik tanulószerződés megkötése a gyakorlati képzésekre. Júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Jövőre megszűnik a gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj is. Mindemellett jogszabály korlátozza a vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit.

Közben az origo hírportál birtokába került tervezet szerint a kormány első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetési törvény tervezetét. Eszerint a kabinet elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét az önkormányzatoktól. Az sincs elvetve, hogy az évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam. A tervezet még számol az evával. Az origo azt írja, hogy jövőre ténylegesen egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2-ben jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.