Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Június 19. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Nem alkalmaznak emberi jogi stratégiákat a vállalkozások

Nem alkalmaznak emberi jogi stratégiákat a vállalkozások

Az ENSZ Global Compact kezdeményezéséhez csatlakozott vállalatok jelentős előrelépést tettek a munkaerő- és környezetvédelem területén, ellenben továbbra is elmaradásaik vannak az emberi jogi és korrupció elleni vállalkozói intézkedé

Környezetvédelem igen, emberi jogok nem?



Az ENSZ Global Compact kezdeményezésének jelenleg 130 országból több mint 7700 - köztük 21 magyar - vállalat a tagja. Közös céljuk, hogy egy tíz pontban megfogalmazott, az emberi jogok, a munkaerő- és a környezetvédelem területére, valamint a korrupció elleni harcra vonatkozó alapelveket betartva alakítsák ki a fenntartható fejlődés globális keretrendszerét. Az ENSZ az alapelvek és célkitűzések végrehajtását vizsgáló felmérése szerint a résztvevők a négy problémakör közül kettő esetében értek el jelentős előrelépést, a másik kettőt viszont hanyagolják.



A 97 országban, 1044 aláíró vállalkozás megkérdezésével készült felmérés szerint a tavalyi évben a cégek 74 százaléka rendelkezett a dolgozók jobb munkakörülményeit célzó előírásokkal, 51 százaléka pedig környezetvédelmi stratégiát is kialakított. Ezzel szemben az emberi jogok védelmére vonatkozó irányelveket csak a megkérdezettek 31, korrupció elleni programot pedig 32 százaléka dolgozott ki.



A válaszok szerint korrupciós ügyekben egyébként csak a cégek 43 százaléka alkalmazza a zéró tolerancia elvét. Vállalati felelősségvállalással foglalkozó munkatársat vagy etikai szakértőt pedig csak 36 százalékuk alkalmaz, 3 százalékkal kevesebben, mint 2008-ban. A csökkenés különösen az 5000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégekre jellemző: esetükben egy év alatt 71-ről 58 százalékra csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek az emberi jogok érvényesülését felügyelő munkatárssal is rendelkezik.



Fontos az együttműködés



A Global Compact kezdeményezésben résztvevő cégek 96 százaléka vélte úgy, a recesszió ellenére is fontos, hogy a védelmi jellegű és korrupció elleni alapelvek betartása. A cégek negyede úgy látja, a nehéz gazdasági helyzetben az irányelvek betartása még fontosabbá vált.



A cégeknek egyébként 66 százaléka várná el partnereitől, hogy maguk is betartsák a Global Compact tíz pontját, de egyelőre csak a vállalkozások 12 százaléka fogalmazta meg előírásszerűen beszállítói számára, hogy teljesítsék a munkaerő védelmi, környezeti, emberi jogi és korrupció elleni követelményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.