Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Március 07. 14:45, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Nem húzták ki a gödörből a kórházakat

Nem húzták ki a gödörből a kórházakat

Az adósság rendezésére sem volt elegendő a kórházaknak a januárban átutalt pluszfinanszírozás. Az intézményvezetők szerint gyakorlatilag csak annyi történt, hogy egy hónappal hamarabb kapták meg az amúgy is járó finanszírozást. A cs

A győri súlyponti kórház január második felében kapta meg az egyhavi pluszfinanszírozást. A 800 millió forintot egyből elvitte a szállítói tartozások egy részének kiegyenlítése.

Varga Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa a hírTV-nek elmondta: a magyar egészségügyben - a jól működő rendszerek esetében is - a költségeknek csupán a 80 százalékát képes fedezni a jelenlegi finanszírozás. Mindez a nagy megyei kórházak vonatkozásában havonta 100-150 millió forintos finanszírozatlanságot, fedezetlenséget eredményez.

A soproni Erzsébet Oktató Kórház 900 millió forint bevételtől esett el az elmúlt két évben a kormányzati elvonások miatt. A januári pluszpénz 270 millió forint volt, ami 70 millióval marad el az átlagos havi finanszírozás összegétől. Baranyai Tibor főigazgató úgy véli: nem tudják tartani a likviditási egyensúlyt, így áprilisra adósságállománnyal kell számolniuk.

A kórházaknak három hónapos utófinanszírozással fizet az egészségbiztosító. Nagy István, Mosonmagyaróvár fideszes alpolgármestere szerint „ nem történt más, mint hogy a három hónapos késés helyett most egy hónappal előbbre hozták a kifizetést".

A csornai Margit Kórház megbízott vezetője arra emlékeztet: az egyhavi többletfinanszírozást elviszi a krónikus betegek ellátása után járó napidíj csökkentése. A hetedik hónaptól 25, a tizenharmadiktól pedig 50 százalékkal kevesebb pénz jár az ápolási osztályokon ellátott betegek után. „Ez szinte csődhelyzetet teremt a magyar egészségügynek" - jelentette ki Boga Attila.

A krónikus ellátásában a második negyedévtől csökken a napi teljesítménydíj a jelenlegi 5600 forintról 4200, illetve 2800 forintra.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.