Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 24. 14:33, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Nem jut hely a gyermekeknek a bölcsődékben

Nem jut hely a gyermekeknek a bölcsődékben

Hiába ígérte Bajnai Gordon bölcsődék építését, idén mindössze 400 millió forintot különítettek el a költségvetésben, de csak infrastrukturális fejlesztésekre. Egyes önkormányzatok szerint ez az összeg arra sem elég, hogy legalább

4 milliárd 350 millió forintot szán az idei költségvetés a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint falubuszok beszerzésére. A támogatás felosztásáról az önkormányzati tárca vezetője döntött. A miniszter a keretösszeg négyötödét óvodák, általános iskolák korszerűsítésére különítette el. Óvodák esetén az önkormányzatok új férőhelyek kialakítására is pályázhatnak. A bölcsődék felújítására 400 millió forint jut, de kapacitásbővítésre nem használható fel az elnyert pénz.

Győrben túlzsúfoltság

Győrben 600 bölcsődei férőhely van. Az intézmények többsége túllépte az engedélyezett létszámot, de 150-200 kisgyermeknek így sem jut hely. Ottófi Rudolf, Győr KDNP-s alpolgármestere úgy fogalmaz: „Enyhíti a zsúfoltságot, hogy az elmúlt időszakban megint megnőtt a munkanélküliség, és így aztán nagyon sok édesanya, ha szeretne is dolgozni menni, otthon kényszerül maradni."

Mosonmagyaróvár szorításban

A 30 ezer lakosú Mosonmagyaróvár hasonló férőhelyhiánnyal küzd, mint a nála négyszer nagyobb Győr. A város alpolgármestere úgy számol, 100 millió forintra lenne szükségük, ami az elnyerhető összeg ötszöröse. A fideszes Nagy István a hírTV-nek elmondta: „Mosonmagyaróvár pályáz; akkora a nyomás a bölcsődei férőhelyek felé, hogy jelen pillanatban is 150 gyermeket nem tudunk elhelyezni. Ezért természetes, hogy minden lehetőt elkövetünk azért, hogy bővítsünk. Csak Mosonmagyaróvár ennek a pénznek az egynegyedét minden gond nélkül elvinné ahhoz, hogy ki tudjuk elégíteni a bennünket szorító igényeket."

Csorna az uniós szabályozásra figyelmeztet

A 30 ezres csornai kistérségben is keveslik a bölcsődék korszerűsítésére szánt állami támogatást. Az ottani fideszes városatya, Gyopáros Alpár elmondása szerint „ez a 400 millió forintos összeg, miután a költségvetési rendelet melléklete megszabja, hogy egy intézmény maximum 20 millió forintra pályázhat, maximum 20 intézményt érinthet. Magyarországon azonban ma több mint 500, közel 600 bölcsőde működik. Miután egy korábbi EU-s direktíva azt mondja, hogy már 2010-ben a bölcsődei férőhelyek számát a korosztály 30 százalékára kellett volna duzzasztani, ez mégsem történt meg az elmúlt években, és e számok alapján ez szerintünk már nem is fog megtörténni".

Az óvodák is

2008 tavaszán, az akkor még Lamperth Mónika által irányított szociális minisztérium 15 ezer új bölcsődei férőhely kialakítását tartotta szükségesnek 2013-ig. A kapacitásbővítésre 60 milliárd forintot különített volna el a szaktárca az uniós fejlesztési forrásokból. A bölcsődékhez hasonló férőhelyhiánnyal küzdenek egyébként az óvodák is, ahonnan egyre több középosztálybeli gyermek szorul ki. 2008 szeptemberétől ugyanis a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket kötelező felvenni az óvodába. Beíratásukat az állam pénzzel honorálja. Az első alkalommal 20 ezer forintot kapnak a szülők, majd félévente további tízezret.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.