Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2010. Január 24. 14:33, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Nem jut hely a gyermekeknek a bölcsődékben

Nem jut hely a gyermekeknek a bölcsődékben

Hiába ígérte Bajnai Gordon bölcsődék építését, idén mindössze 400 millió forintot különítettek el a költségvetésben, de csak infrastrukturális fejlesztésekre. Egyes önkormányzatok szerint ez az összeg arra sem elég, hogy legalább

4 milliárd 350 millió forintot szán az idei költségvetés a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint falubuszok beszerzésére. A támogatás felosztásáról az önkormányzati tárca vezetője döntött. A miniszter a keretösszeg négyötödét óvodák, általános iskolák korszerűsítésére különítette el. Óvodák esetén az önkormányzatok új férőhelyek kialakítására is pályázhatnak. A bölcsődék felújítására 400 millió forint jut, de kapacitásbővítésre nem használható fel az elnyert pénz.

Győrben túlzsúfoltság

Győrben 600 bölcsődei férőhely van. Az intézmények többsége túllépte az engedélyezett létszámot, de 150-200 kisgyermeknek így sem jut hely. Ottófi Rudolf, Győr KDNP-s alpolgármestere úgy fogalmaz: „Enyhíti a zsúfoltságot, hogy az elmúlt időszakban megint megnőtt a munkanélküliség, és így aztán nagyon sok édesanya, ha szeretne is dolgozni menni, otthon kényszerül maradni."

Mosonmagyaróvár szorításban

A 30 ezer lakosú Mosonmagyaróvár hasonló férőhelyhiánnyal küzd, mint a nála négyszer nagyobb Győr. A város alpolgármestere úgy számol, 100 millió forintra lenne szükségük, ami az elnyerhető összeg ötszöröse. A fideszes Nagy István a hírTV-nek elmondta: „Mosonmagyaróvár pályáz; akkora a nyomás a bölcsődei férőhelyek felé, hogy jelen pillanatban is 150 gyermeket nem tudunk elhelyezni. Ezért természetes, hogy minden lehetőt elkövetünk azért, hogy bővítsünk. Csak Mosonmagyaróvár ennek a pénznek az egynegyedét minden gond nélkül elvinné ahhoz, hogy ki tudjuk elégíteni a bennünket szorító igényeket."

Csorna az uniós szabályozásra figyelmeztet

A 30 ezres csornai kistérségben is keveslik a bölcsődék korszerűsítésére szánt állami támogatást. Az ottani fideszes városatya, Gyopáros Alpár elmondása szerint „ez a 400 millió forintos összeg, miután a költségvetési rendelet melléklete megszabja, hogy egy intézmény maximum 20 millió forintra pályázhat, maximum 20 intézményt érinthet. Magyarországon azonban ma több mint 500, közel 600 bölcsőde működik. Miután egy korábbi EU-s direktíva azt mondja, hogy már 2010-ben a bölcsődei férőhelyek számát a korosztály 30 százalékára kellett volna duzzasztani, ez mégsem történt meg az elmúlt években, és e számok alapján ez szerintünk már nem is fog megtörténni".

Az óvodák is

2008 tavaszán, az akkor még Lamperth Mónika által irányított szociális minisztérium 15 ezer új bölcsődei férőhely kialakítását tartotta szükségesnek 2013-ig. A kapacitásbővítésre 60 milliárd forintot különített volna el a szaktárca az uniós fejlesztési forrásokból. A bölcsődékhez hasonló férőhelyhiánnyal küzdenek egyébként az óvodák is, ahonnan egyre több középosztálybeli gyermek szorul ki. 2008 szeptemberétől ugyanis a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket kötelező felvenni az óvodába. Beíratásukat az állam pénzzel honorálja. Az első alkalommal 20 ezer forintot kapnak a szülők, majd félévente további tízezret.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.