Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2010. Március 28. 07:40, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Nem kaptak elég ösztönzést tanulmányaik során az amerikai tudósnők

Nem kaptak elég ösztönzést tanulmányaik során az amerikai tudósnők

A Bayer Corporation felmérése szerint az amerikai női, illetve a valamilyen kisebbségből származó női kémikusok 40 százaléka állítja azt, hogy természettudományos pályájuk követése során ellenállásba ütköztek.

Férfiak uralta szakma?

A kutatás során több mint 1100 kémikus nőt, köztük az Amerikában élő kisebbségekhez tartozókat kérdezték arról, hogy mely gyermekkori, iskolai és munkahelyi tapasztalataik illetve élményeik befolyásolták őket a leginkább a pályaválasztás során.

A válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, a nők alulreprezentáltsága létező jelenség a vállalatnál vagy szervezetnél, ahol dolgoznak. A kémikusok 70 százaléka pedig úgy látja, ebben a szakmában nehezebb egy nőnek érvényesülnie, mint egy férfinak, 67 százalékuk szerint pedig nehezebben érhet el sikereket egy kisebbség képviselője, mint egy átlagos amerikai.

A főbb okok

A válaszadók szerint három fő oka van annak, hogy a nők alulreprezentáltak ezeken a területeken. 75 százalékuk úgy gondolja, hogy a szegényebb körzetekben a természettudományos illetve matematikai oktatás nem elég jó minőségű, 66 százalékuk szerint pedig az a makacs előítélet övezi a tudományos pályát, amely szerint ezek a szakmák nem valóak a lányoknak illetve a kisebbségeknek. 53 százalék a pénzügyi gondokat és a költséges taníttatást is felrója a probléma okául.

Az oktatási rendszer is hibás

Egyes elméletek szerint a természettudományokat tanító oktatóknak nagyobb hatásuk lehet a diákok tudományos érdeklősére, mint a szülőknek. Ezzel a válaszadók nagy része is egyetértett, az általános iskolai tanító hatását a kémikus nők 70 százaléka említette, 88 százalék pedig a középiskolai tanároknak is fontos jelentőséget tulajdonított. Ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka szerint az amerikai oktatási rendszer határozottan nem bátorítja eléggé a nőket a tudományos pályaválasztás során, míg 44 százalékuk úgy véli, hogy a felsőoktatásban tanító oktatóktól sem kaptak elég ösztönzést.

A kutatás szerint a megkérdezettek 77 százaléka gondolja úgy, hogy a nők és a kisebbségek azért is hiányoznak az amerikai természettudományos szakmákból, mert tanulmányaik kezdetén nem kapták meg a szükséges bátorítást és ösztönzést.

Korán mutatnak érdeklődést

A vizsgálat szerint a természettudományi érdeklődés a korai gyermekkorban kezdődik, tekintet nélkül a nemre, származásra vagy etnikumra. A válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 11 éves korukban kezdték felfedezni a természettudományokat, és ez az arány megegyezik egy korábbi, 1998-as kutatással, ahol a nőkön kívül fehér férfiaknak is feltették ezt a kérdést. Ebben az esetben is a válaszadók 60 százaléka állította, hogy 11 évesen kezdett el érdeklődni a természettudományok iránt.


Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 11:06, vasárnap | Belföld

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

Súlyos balesetet szenvedett egy barlangtúrázó szombaton kora este a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban, a 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták a felszínre a barlangi mentők

2019. December 15. 09:55, vasárnap | Belföld

Egész napos műsorral zárul a Jónak lenni jó! jótékonysági kampány

Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó!, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítvány.

2019. December 15. 09:54, vasárnap | Belföld

Vonat és kamion ütközött össze Kunszentmártonnál

Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató a 45-ös főúton, Kunszentmárton térségében, a vasúti átjáróban - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t vasárnap kora reggel.

2019. December 15. 07:15, vasárnap | Belföld

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre az elektronikus meghatalmazás lehetőségével. A meghatalmazás és a törvényes képviselet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is kérhető