Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Május 26. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Nem kell félni az emlőráktól – nyílt nap a SOTE-n

Nem kell félni az emlőráktól – nyílt nap a SOTE-n

Jobb félni, mint megijedni – tartja a régi mondás, de rögtön hozzá is tehetjük: félelem nélkül élni a legjobb. Erre figyelmezteti a nőket a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája, amely szombaton ismét nyílt napot sz

A legtöbben reméljük, hogy súlyos betegségek egyáltalán nem, vagy leghamarabb csak évtizedek múlva támadnak ránk. A nők és férfiak esetében más-más típusbetegségekkel kapcsolatban, de mind gyakrabban tapasztaljuk, hogy egyre fiatalabb korosztályra találnak rá kórok, amelyekről viszont tudni kell, hogy ha megfelelő időben orvoshoz fordulunk, velük, megelőzhetjük őket.



Ennek jegyében szervez tavalyi nagysikerű rendezvénye után most szombaton 9 órától ismét nyílt napot a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája (az Üllői út 78/A alatt), a téma pedig mi más is lehetne, mint az emlőrák, amely akár az éppen felnőtté vált lányokra is kivetheti a hálóját.


Minden hetedik nő



Hazánkban körülbelül minden hetedik nőt érint az emlőrák, világszerte pedig évente egymillió új beteget regisztrálnak. Pedig a helyes életmód, a rendszeres (ön)vizsgálat és a szűréseken való rendszeres megjelenés garancia volna a nagy baj elkerülésére; az időben felfedezett emlőrák gyógyítható - hívja fel a figyelmet dr. Dank Magdolna, a klinika osztályvezető főorvosa, a nyílt nap házigazdája és első előadója.



A „Nyílt nap a női egészségről, nyíltan az emlőrákról" mottójú, este 6 óráig tartó rendezvényen felszólal rajta kívül a terület számos szakembere, említve például az emlő egészségesen tartását, a kezdődő daganat felfedezését, a táplálkozással, sportolással összefüggő lehetőségeket, de a várandós anyák esetén fellépő betegséget is.


Kérdezni, konzultálni


Az előadásokon kívül az érdeklődők részt vehetnek többek között röntgen mammográfiai vizsgálaton, ultrahangon és fizikális vizsgálaton, és személyesen is konzultálhatnak a jelenlévő orvosokkal (onkológus, radiológus, patológus, plasztikai sebész, nőgyógyász).


Azok a nők, akik a témában személyesen esetleg nehezebben nyílnak meg, előre a kerdes.onkonyiltnap@gmail.com elektronikus levélcímen tehetik fel kérdéseiket, a május 29-ei nyílt napról pedig az emloraknyiltnap.freewb.hu honlapon szerezhető be bővebb információ.



(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.