Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Április 20. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem látszik, hogy illetékmentes az öröklés

Nem látszik, hogy illetékmentes az öröklés

Rekordszintet mutatott márciusban az öröklési illetékből befolyó összeg: a háztartások összesen 555,5 millió forintot fizettek be, ennél magasabb összeget két évvel ezelőtt, szintén márciusban utaltak az adóhatóságnak az örökösök

Februárban 400, januárban pedig valamivel több mint 300 millió forint folyt be ezen a címen.Az illetékmentesség 2010-től lépett be a rendszerbe: januártól 20 millió forint értékben volt mentes az ingatlan öröklése, az új kormány pedig ezt hivatalba lépését követően szinte azonnal kiterjesztette. Így 2010 júliusától az egyenes ági örökösöknek nem kell illetéket fizetni sem üzletrész, sem ingóság, sem ingatlan öröklése esetén.

Az adatok arra engednek következtetni, hogy az öröklési eljárással kapcsolatos ügyintézés roppant lassú. A rendszerben még mindig túlnyomó többségben vannak a 2010 júliusa előtt indult eljárások. A hosszadalmas kifutás azért is valószínű, mert az örökösök java része vélhetően részletfizetést kért annak idején az illetékfizetési kötelezettségére. Ezt a hatóság viszonylag rugalmasan meg is adja.Az új szabályok szerint a részletfizetés legfeljebb 12 hónapos lehet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk