Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Január 03. 08:26, vasárnap | Belföld
Forrás: HVG

Nem süketül meg minden delfin száz éven belül

Nem süketül meg minden delfin száz éven belül

A növekvő széndioxid-kibocsátás miatt egyre hangosabbak lesznek az óceánok. A hangot ugyanis a gázzal dúsított tengervíz jobban vezeti, és ez összezavarhatja az ott élő állatokat - írja a New York Times. Régóta ismert tény, hogy a teng

A kémiai reakciók lelassulása miatt kevesebb hangenergiát nyelnek el majd a feltételezések szerint a tengerben lévő vegyületek. Mindez azt jelenti, hogy a hang tovább jut majd el az óceánokban, mint eddig, és a korábbinál "hangosabb is lesz a víz".

A Nature Geoscience-ben megjelenő tanulmányukban Ilyina, Zeebe és Brewer azt írják, hogy a savasság változása különösen érzékenyen érintheti a mélytengeri élőlényeket. 2100-ra akár hatvan százalékkal is csökkenhet a víz hangelnyelési képessége ugyanis a tenger mélyebb részein.

A hangelnyelés különösen az 1000 és 5000 Hertz közötti tartományban működik jól a tengerekben. Ez azért kedvező, mert a hajócsavarok és más emberi hanghatások - így például a szonárok (hanghullámokkal működő észlelőberendezések, amelyek tengeralattjárók felderítésére szolgálnak) - is ebben a tartományban dolgoznak. Ha viszont a tengervíz savassága megváltozik, ezek a hanghatások felerősödhetnek. Ezek megzavarják a tengeri emlősök életvitelét a kutatók szerint. Ezek az állatok ugyanis kommunikációjukhoz és tájékozódásukhoz hangokat használnak.

Richard Zeebe ezért is hangsúlyozta: "Nem állítjuk, hogy száz éven belül minden delfin megsüketül." Ám szerinte a háttérzaj szintjének emelkedése elnyomhatja azokat a hangokat, amelyek létfontosságúak a tengeri emlősök számára. Ugyanakkor lehetnek jótékony hatásai is a víz hangvezető képességében történő javulásnak: a hangok messzebbre juthatnak el, mint korábban, és az állatok így távolabbról léphetnek egymással kontaktusba.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.