Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Július 21. 07:35, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Német lap: a menekültek többsége csak segédmunkára alkalmas

Német lap: a menekültek többsége csak segédmunkára alkalmas

Németországban a munkaerőpiacra belépett menekültek többsége csak segédmunkára alkalmas - írta szerdán a Bild című lap a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) adataira hivatkozva.

A BA kimutatása szerint június végéig 297 ezer menekültet regisztráltak álláskeresőként. Csaknem 74 százalékuknak nincs szakmai képzettsége. Érettségivel csupán 25,8 százalékuk rendelkezik, és 36,8 százalékuknak semmilyen sincs vagy legfeljebb általános iskolai végzettsége van.

Az álláskereső menekültek 58 százaléka a BA besorolása alapján csak segédmunkásként kaphat állást, és mindössze 4 százalékuk alkalmas speciális, magas szintű szaktudást igénylő állás betöltésére - írta a Bild.

Legutóbb a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap készített összeállítást a menekültek munkaerőpiaci integrációjáról, a frankfurti tőzsde DAX-30 indexében jegyzett - a legnagyobb piaci tőkeértékű - részvénytársaságokat vizsgálva. Adatai szerint az indexben szereplő társaságoknál június végén 54 menekült jogállású munkavállaló dolgozott, és a 30 cég által menekülteknek meghirdetett 2700 gyakornoki helyből 500-at töltöttek be.

A BA szakértőinek korábbi nyilatkozatai szerint a munkaerőpiacra belépő menekültek a "holnapután munkavállalói", foglalkoztatottságuk nagyjából 5 év alatt éri el az 50 százalékot, 10 év alatt emelkedik 60 százalékra és 15 év alatt haladja meg a 70 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.