Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:31, kedd | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Ötven éve nem tapasztalt aszály sújtja Németország több térségét a sorozatos hőhullámok és a tartós szárazság együttes hatására.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) hétfői adatai szerint Bajorország északi és Hessen tartomány déli részén, valamint Szászországban és Brandenburg déli régiójában száradt ki leginkább a talaj.

Az aszály sújtotta régiókban a talaj felső 30-60 centiméteres rétegéből minden nedvesség eltűnt, amit a rövidebb gyökérzetű növények nagyon megsínylenek.

A DWD kimutatása alapján országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Az aszály azonban várhatóan nem okoz maradandó károkat, mert a víztartalék télen mindig felöltődik a talajban, és erre az idén is számítani lehet, az pedig nem törvényszerű, hogy jövőre ismét aszály lesz nyáron.

A mostani szárazság viszont komoly gazdasági következményekkel jár, nehezíti a vízi közlekedést és visszaveti a mezőgazdaságot. Például az Odera egy szakaszán már hetek óta áll a hajóközlekedés a folyó alacsony vízállása miatt. A német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) legutóbbi becslése szerint pedig a gabonatermés 11 százalékkal elmarad a tavalyi rekordtól, a német gazdák így a 2014-ben elért 52 millió tonnás csúcs után idén csak 47,15 millió tonna gabonát takarítanak be.

A hőség a következő napokban is folytatódik Németország nagy részén, azért is, mert az aszály miatt nincs már talajvíz, amelynek párolgása valamelyest ellensúlyozhatná a hőmérséklet emelkedését. Újabb melegrekordra azonban már nem számítanak a szakértők, mert jóval rövidebbek a nappalok, mint július elején, amikor a bajorországi Kitzingennél mért 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a 2003-ban Freiburgban és Karlsruhéban feljegyzett 40,2 fokos országos melegrekord.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 17:03, péntek | Külföld

Mintegy négymillióan kapták meg a védőoltást Oroszországban

Mintegy négymillióan kapták meg eddig a Covid-19 elleni védőoltást Oroszországban - jelentette ki Nyikolaj Briko akadémikus, az orosz egészségügyi minisztérium vezető járványügyi szakértője egy pénteki orvoskonferencián.

2021. Február 26. 12:01, péntek | Külföld

Merkel: még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni

2021. Február 26. 10:05, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma a világon 112,9 millió, a halálos áldozatoké meghaladta a 2,5 milliót

A világon 112 981 302 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 507 391, a gyógyultaké 63 731 646 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

2021. Február 26. 08:43, péntek | Külföld

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.