Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2016. December 26. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Németországban a terror miatt ez az ünnep más, mint az eddigiek

Németországban a terror miatt ez az ünnep más, mint az eddigiek

Németországban az idei karácsonyi ünnep más, mint az eddigiek, mert a terror betört a fővárosba, elterjesztve a harag, a düh, a tehetetlenség és a félelem érzését, amelyek azonban nem váltak uralkodóvá,

mert az emberek összefogtak és "az emberiességet védelmező közösséget" alkottak - emelte ki karácsonyi üzenetében a német államfő.
Joachim Gauck az országos köztelevíziók vasárnap esti műsorán szereplő ünnepi beszédében az előzetesen ismertetett részletek szerint elsősorban a hétfőn Berlinben egy karácsonyi vásár ellen végrehajtott iszlamista terrortámadás következményeivel foglalkozott, összefogásra és az emberiesség értékének megőrzésére szólítva fel az országot.

Mint mondta, ezekben a napokban, terrorveszély idején különösen fontos ragaszkodni mindahhoz, amit a karácsony képvisel, nemcsak a keresztények, hanem az egész német kultúra számára. Isten szeretetének üzenete hozzásegíthet ahhoz, hogy "a haragot és a dühöt erővé formáljuk, amely véd gyűlölet, az erőszak és a mások megvetése ellen".

Azonban karácsony értékeinek tisztelete egyáltalán nem azt jelenti, hogy tartózkodni kell a társadalmi, politikai vitáktól, például a menekültpolitika ügyében. Le kell folytatni a vitát egyebek között arról, hogy miként lehet még többet tenni a polgárok biztonságáért. A méltányosság és a mértékletesség elvét viszont nem szabad szem elől téveszteni. Így "nem kellene tovább mélyíteni az árkokat társadalmunkban, és nem kellene általánosító módon meggyanúsítani csoportokat és felelősnek kikiáltani politikusokat" - mondta Joachim Gauck.

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos és evangélikus lelkész az idén mond utoljára karácsonyi beszédet államfőként. Mandátuma márciusban lejár, második ciklust életkorára hivatkozva nem vállal, hivatalában várhatóan Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa követi.

A hétfő esti merényletben 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe hajtó kamiont a hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd péntek hajnalban az olaszországi Milánóban bukkant fel, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.

2021. Október 22. 07:00, péntek | Külföld

Befagyasztja a fűtőolaj árát Szlovénia

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását