Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2015. Július 14. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: - fotó: telegraph.co.uk

Németországban is történelmi csúcson az illegális bevándorlás

Németországban is történelmi csúcson az illegális bevándorlás

Németországban tavaly éves összevetésben több mint 75 százalékkal nőtt és az újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett az országba engedély nélkül belépő személyek száma...

...az idén pedig már az első fél évben több illegális bevándorlót regisztráltak, mint a tavalyi csúcsévben. A német szövetségi rendőrség hétfőn Berlinben bemutatott éves jelentése szerint 2014-ben 57 092 határsértőt regisztráltak, Németország 1990-es újraegyesítése óta a legtöbbet, és 75,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen emelkedett, a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest 40 százalékkal 2149-re. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 fővel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következnek 169 fővel - áll a jelentésben.

Az engedély nélkül Németországba belépett személyek közül az állampolgárság alapján a legnagyobb csoportot több mint 14 ezer fővel a szíriaiak alkották, számuk 300 százalékot meghaladó mértékben emelkedett éves összevetésben. A második helyen csaknem 8 ezer fővel az eritreai állampolgárok állnak, körükben a növekedés a 400 százalékot is meghaladta. A harmadik az afganisztáni állampolgárok csoportja csaknem 4 ezer fővel, ami 67 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Az illegális határátlépések száma az idén tovább emelkedett, a január-júniusi időszakban 63 ezer esetet regisztráltak, ami az előző év azonos időszakához képest 160 százalékos emelkedés - mondta Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője.

A határsértés tömegessé válása a Németországot különösen erősen érintő menekülthullám része - tette hozzá. Az illegális migránsok döntő része védelmet keres az országban, így a menedékjogi kérelmek száma is tovább emelkedett. Az év első hat hónapjában csaknem 180 ezer kérelmet regisztrált a menekültügyi hatóság, ami 132 százalékos növekedést jelent.

A regisztrált illegális határátlépések zöme, nagyjából 40 százaléka a bajor-osztrák határon történik. A hatóság müncheni központú igazgatóságához tartozó területen az év első hetében 575 határsértőt regisztráltak, június utolsó hetében pedig már 4710-et, ami hétszeres emelkedés - emelte ki a szövetségi rendőrség vezetője.

A német rendőrszakszervezetnek a szövetségi rendőrségnél dolgozó munkatársakért felelős vezetője, Jörg Radek vasárnapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a túlterheltség és az informatikai rendszer elavultsága miatt az év eleje óta nagyjából 45 ezer illegális migráns ujjlenyomatát nem tudták regisztrálni, Romann azt mondta, hogy a szakszervezet adatát nem tudja megerősíteni, de az ismert, hogy a bajor-osztrák határ térségében dolgozó egységek valóban nem tudják minden esetben rögzíteni a feltartóztatott határsértők ujjlenyomatát a 48 órás törvényi határidőn belül.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 18:17, szombat | Külföld

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszról

Leszakadt egy hatalmas jéghegy a az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

2021. Február 27. 15:14, szombat | Külföld

A fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki Ausztriában

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

2021. Február 27. 12:07, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 113,4 millió, a halálos áldozatoké 2,52 millió a világon

A világon 113 391 190 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 517 118, a gyógyultaké 63 972 132 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2021. Február 27. 11:19, szombat | Külföld

Felkerült Putyin szakácsa az FBI által körözött személyek listájára

Felkerült a sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök \"szakácsaként\" emlegetett Jevgenyij Prigozsin üzletember az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listájára,