Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 14. 18:38, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Németországban meghaladta a 20 százalékot a bevándorlók és leszármazottjaik aránya

Németországban meghaladta a 20 százalékot a bevándorlók és leszármazottjaik aránya

Németországban meghaladta a 20 százalékot a bevándorlók, illetve bevándorló családból származók aránya - jelentette pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A jelentés szerint 2013-ban 16,5 millió külföldi gyökerű, bevándorló hátterű személy élt Németországban, ami a 80 milliós lakosság 20,5 százaléka.
A Destatis meghatározása alapján bevándorló származású, aki 1950 óta költözött az országba, vagy Németországban született, de külföldi állampolgár. A 16,5 milliós réteg nagyobbik része - 9,7 millió fő - német állampolgár, kisebbik, 6,8 milliós része külföldi állampolgársággal rendelkezik.
A bevándorló származásúak aránya gyorsan emelkedik, ami a nemzetközi vándorlásból adódó többletnek és a vizsgált rétegben tapasztalható magas születésszámnak tulajdonítható, vagyis annak, hogy az utóbbi években a kilencvenes évek eleje óta a legnagyobb bevándorlási hullám érte el Németországot, és a bevándorló hátterű családokban sok gyerek születik.
A "saját migrációs tapasztalattal rendelkezők" - külföldről Németországba költözöttek - száma 3,6 százalékkal, 363 ezerrel emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest, míg a Németországban született, bevándorló hátterű személyek száma 4,2 százalékkal nőtt a 221 ezres születési többlet révén - áll a jelentésben.
A külföldi gyökerű németországi lakosság a nyugati tartományokban és Berlinben koncentrálódik, a volt NDK területén - az egykori Kelet-Berlint leszámítva - pedig csupán 570 ezren élnek közülük, ami 3,4 százalékos részarányt jelent.
A réteg egészét tekintve kétharmadot meghaladó - 69,4 százalékos - az európai származásúak aránya, és 36,6 százalékos az EU-tagállamokból származók aránya. Európa után Ázsia következik 17,8 százalékkal, majd Afrika 3,2 százalékkal.
Országok szerinti bontásban a legnagyobb csoport a Törökországból származóké, 12,8 százalékos részaránnyal. A második Lengyelország 11,4 százalékkal, a harmadik Oroszország 9 százalékkal.
Magyar vonatkozású adat nem szerepel a lakosság 1 százalékának vizsgálata (mikrocenzus) alapján készült jelentésben és tanulmányban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése