Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Január 28. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Nemi erőszak miatt vizsgálat indult a francia költségvetési miniszter ellen

Nemi erőszak miatt vizsgálat indult a francia költségvetési miniszter ellen

Előzetes vizsgálatot indított a párizsi ügyészség Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter ellen egy állítólagosan 2009-ben elkövetett nemi erőszak miatt. A tárcavezető határozottan tagadja a vádakat

- erősítette meg szombaton a vádhatóság a Le Monde című napilap értesülését.

Az ügyben korábban már elindított vizsgálatot bűncselekmény hiányában tavaly júliusban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos nem jelent meg a nyomozók idézésére. A 2009-es eset miatt a feljelentés azután érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 35 éves politikus júniusban rágalmazás miatt feljelentést tett a panaszos ellen.

Az ügyről a közvélemény január 15-én értesült, amikor a miniszter maga beszélt róla a France Info hírrádióban. Elmondta, hogy 2017 tavaszán előzetes eljárás volt ellene egy levél alapján, amelyben hatalommal való visszaéléssel és nemi erőszakkal vádolták meg.

Az ügyészég azt követően indította meg újra a vizsgálatot, hogy a panaszos jelentkezett, és közölte, kész válaszolni a nyomozók kérdéseire. A meghallgatás csütörtökön volt.

Edouard Philippe miniszterelnök szombaton közölte, hogy az "igazságszolgáltatásnak most teljes függetlenségben kell dolgoznia". Emlékeztetett arra is, hogy "a kormánytagság szabályai ismertek, és Gérald Darmanin a teljes bizalmat élvezi".

A Le Monde szerint a 46 éves sértett januárban jelentkezett ismét az ügyészségen, amely a bűnügyi rendőrséget bízta meg az ügy kivizsgálásával.

A France Info hírrádió szerint "rámenős csábító" hírében álló Gérald Darmanin 2009-ben 27 éves volt. Az interjúban elismerte, hogy "kissé rámenős SMS-ket küldözgetett, aztán meg lelépett".

"Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy hirtelen szabadon beszélhetünk (minderről), mert mindenki feltehet magának kérdéseket. Én valószínűleg nem voltam nagyon finom ember" - ismerte el a miniszter a Weinstein-botrány után előtérbe került zaklatási ügyek és kampányok nyomán. Gérald Darmanin azonban az erőszak vádját tagadta.

"Miután a nyomozás nem vezetett eredményre, egy idő után lezárták, bűncselekmény hiányában. Természetesen, hiszen az egész nem igaz" - mondta január 15-én az interjúban a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.