Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2013. Szeptember 03. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infoGyőr

Nemzetek kenyerei

Nemzetek kenyerei

Ahogy minden országnak, nemzetnek megvan a maga nemzeti itala, étele, úgy a világ rengeteg országának van nemzeti kenyere, pékterméke. Egyik másik világszerte ismert, viszont vannak amelyeket csak kevesen ismernek.

Senki számára sem ismeretlen a francia eredetű, hosszúkás kenyér abaguette. A francia kenyér változat, nem csak "őshazájában" hanem világszerte kedvelt, szendvicsnek, köretnek és a hagyma- és sajtkrém levest sokan el sem tudják képzelni nélküle.

A másik nagyon közismert és világszerte kedvelt nemzeti kenyér, az arab országok, Izrael és Görögország zsebes kenyere, köznapi nevén a pita. Mivel a pita sütése során a belsejélben üreg keletkezik, ezért a legtöbb esetben megtöltik valamivel és úgy fogyasztják.

Nálunk már kevésbé ismert a "roscón de reyes" azaz a királyok kenyere. Spanyol nyelvterületeken előszeretettel készítek ezt az édes kenyeret, melyet vízkeresztkor,a háromkirályok (Reyes Magos) érkezését ünneplő napon tálalják. A "roscón" hagyománya még a Római Birodalomból származik, mely szerint a kenyérbe belesütnek valamilyen meglepetést. Leggyakrabban pénzérmét vagy babszemet rejtenek bele. A szerencsés megtaláló lesz a nap „királya” és egész évben szerencsés lesz. Viszont, a következő évben az ő feladata, hogy gondoskodjon a kenyérről.

A roscónnal ellentétben a ropogósra sütött finn rozskenyér inkább enyhén savanykás ízű mint édes. A készítés során malátát is használnak. Tengeri halakhoz, halleveshez szokták fogyasztani, derákkal töltött paradicsommal is kiváló, de önmagában, heringes vagy szardellás vajjal is ízletes.

A végére hagytuk a számunkra legfontosabbat, a kovászos fehér kenyeret. Az Erika Pékség és Cukrászat által sütött minőségi alapanyagokből készülő kenyér nem hiányozhat a magyar háztartások konyhájából. Lévén az egyik legalapvetőbb étel amit fogyasztunk, az Erika Pékség és Cukrászat nagy hangsúlyt fektet ennek a termékének is a változatlan jó minőségére. Aki valaha próbált otthon kenyeret sütni, az minden bizonnyal tudja, igazán jó kenyeret sütni nagyon nehéz, megtartani az állandó magas minőséget pedig még annál is nehezebb.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.