Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Október 03. 15:30, csütörtök | Külföld

Nemzeti gyásznap lenne Karel Gott temetésének napja

Nemzeti gyásznap lenne Karel Gott temetésének napja

Állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gottot és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban.

Szerdán rendkívüli kormányülést tartottak Csehországban, ami után a miniszterelnök, Andrej Babis azt mondta, állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gottot és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban. A sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy a tervek megvalósításához még szükség van a Gott család beleegyezésére. Babis szerint a hivatalos állami gyászszertartásnak a prágai vár Szent Vitus-székesegyháza adhatna otthont.

„Jelenleg a család válaszára várunk, hogy ez megfelelne-e számukra, valamint hogy szerintük az elhunyt mit szeretett volna” – mondta Andrej Babis. A gyásszertartás dátuma még nincsen kitűzve, és a kormányfő mondta, hogy nem is bocsátkozna találgatásokba arról, hogy milyen más helyszínek kerülhetnek még szóba. Karel Gott temetésének napjára állami gyászt is hirdetne a cseh kormány, ezért a minisztériumokat és egyéb közintézményeket is felkérték, hogy aznapra eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat és ugyanerre szólította fel a regionális és városi vezetőségeket is.

Csehországban utoljára Václav Haveltől, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnöktől, drámaírótól és emberi jogi harcostól búcsúztak hivatalos állami gyászszertartással 2011. december 23-án. (Szintén az elhunyt államfő volt az utolsó, akinek tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki a cseh kormány.)

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában halt meg kedd éjszaka prágai otthonában. A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiával kezelik, amivel 2016 óta küzdött. Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.

Forrás: origo.hu

Kép: hirtv.hu

Címkék: karel gott

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -