Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

A közlemény szerint a díjat ünnepélyes keretek között Bécsben adták át május 1-jén.

A SozialMarie díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288 - Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett - pályázat közül lett a harmadik.

A közleményben olvasható méltatás szerint a szentendrei skanzen kezdeményezése "újra értelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak". A művészet gyógyító erejével a program támogatja a demencia által érintetteket, egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva - olvasható a tájékoztatóban.

A Skanzen demencia foglalkozása az idősek fiatalkorát idézi meg. A helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál, korabeli tárgyakkal kiegészülve.

A szabad beszélgetéseken a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek elevenednek meg. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hatást gyakoroljon. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el a résztvevők, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására pedig elfelejtett emlékek jutnak eszükbe - áll a közleményben.

Fotó: Szentendre.hu

Címkék: Skanzen, Szentendre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat: