Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 07. 08:12, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Nemzetközi körözést adtak ki a legnagyobb orosz autókereskedő cég alapítója ellen

Nemzetközi körözést adtak ki a legnagyobb orosz autókereskedő cég alapítója ellen

Nemzetközi körözést adtak ki az orosz hatóságok Szergej Petrov, a legnagyobb oroszországi autókereskedő hálózat, a Rolf alapítója ellen.

Az Ausztriában élő Petrovot azzal gyanúsította meg az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK), hogy 2014-ben 4 milliárd rubelt juttatott ki törvényellenesen külföldre. A pénzügyi műveletnek a hatóság szerint részese volt egy ciprusi cég és egy osztrák bank is. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Az osztrák állampolgársággal is rendelkező gyanúsított ártatlannak valotta magát, s azt mondta, hogy mindaddig nem tér vissza Oroszországba, amíg nem ejtik a vádat ellene. Orosz hírügynökségi jelentések szerint Petrov biztosra veszi, hogy Ausztria nem fogja őt kiadni.

Petrov ügyvédje, Alekszandr Makarov politikai indíttatásúnak nevezte az eljárást a védence letartóztatásáról folytatott pénteki moszkvai bírósági tárgyaláson. Mint mondta, a hivatalosan gazdasági bűncselekmény ügyében vizsgálódó SZK figyelmét felkeltették ügyfelének az orosz ellenzékkel fenntartott kapcsolatai. Egy nyomozó például augusztus elején olyan fényképeket foglalt le Petrov lakásán, amelyek az üzletembert a néhai Borisz Nyemcov társaságában ábrázolták.

Petrov, aki 2007-től kezdve parlamenti képviselő is volt a szociáldemokrata Igazságos Oroszország párt színeiben, 2016-ban hagyta el az országot. Többször bírálta hazájának üzleti gyakorlatát.

A 22 márkát képviselő Rolfnak 62 autószalonja van Oroszországban. A cég az orosz autópiac forgalmának 11 százalékát ellenőrzi, tiszta nyeresége tavaly 6,25milliárd rubel volt. A Rolf ciprusi tulajdonosa, a Calmco Trustees Limited érvényesíti a Petrov család érdekeit.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának egyik leghangosabb bírálójaként ismert Borisz Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én agyonlőtték Moszkva központjában, a Kreml tőszomszédságában. A gyilkosság állítólagos csecsen elkövetőit, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Nyemcov családja máig azt állítja, hogy a gyilkosság hátterét nem sikerült tisztázni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.