Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 22. 07:03, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Nemzetközi szakértők vizsgálódnak Pakson

Nemzetközi szakértők vizsgálódnak Pakson

Teljes körű WANO-partnervizsgálat kezdődött a paksi atomerőműben. A nemzetközi szakértőkből álló csoport hétfőn kezdte meg munkáját, és két héten át tíz területen vizsgálódik, adta hírül a Paksi Atomerőmű Zrt.

Az MVM Csoporthoz tartozó paksi erőmű a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal kívánja összehasonlítani saját tevékenységét, ezért kezdeményezte a WANO-partnervizsgálat elvégzését. A WANO (World Association of Nuclear Operators – atomerőmű-üzemeltetők világszövetsége) moszkvai központjával folytatott előzetes egyeztetés alapján teljes körű vizsgálat lesz Pakson, mondta Mittler István kommunikációs igazgató.

A független, több nemzet szakembereiből álló csoport február 20-án kezdte meg a munkát, a partnervizsgálat március 2-áig tart. A vizsgálócsoport 21 tagja összesen tíz területen végez ellenőrzést, ezek közé tartozik az oktatás–képzés, a karbantartás, a tűzvédelem. A munkacsoport tagjai helyszíni bejárásokat, ellenőrzéseket végeznek és személyes interjúkat készítenek – tette hozzá a kommunkációs igazgató. Tájékoztatása szerint a szakértőcsoportot egy cseh szakember Zbyněk Grunda vezeti, helyettes a szintén cseh Jaroslav Vlček. A szakértői csoportnak orosz, örmény, ukrán, bolgár, finn, szlovák és amerikai tagjai is vannak.

A WANO a tagerőművekben, így a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél is rendszeres időközönként vizsgálatokat folytat. A program célja, hogy a tagerőműveknek lehetőségük legyen a saját tevékenységüket összehasonlítani a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal egy külső, független nemzetközi szakemberekből álló vizsgálócsoport által végzett alapos és objektív vizsgálat során.

A mostani a harmadik ilyen típusú vizsgálat az erőmű eddigi működése során. A világszövetség megalakulását követően az első partnervizsgálatát a paksi atomerőműben folytatta le 1992 februárjában. 2005-ben került sor Pakson a második WANO-vizsgálatra. A WANO lebonyolítási rendje szerint minden partnervizsgálatot 1,5–2 év múlva utóvizsgálat követ, melynek célja, hogy a szakemberek a helyszínen győződjenek meg az eredeti vizsgálatuk tapasztalatainak hasznosításáról, eredményességéről. Pakson 1995-ben és 2008-ban került ezekre sor.

mno / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.