Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Július 05. 17:15, csütörtök | Belföld

Nemzetközi Színházi Műhely indult Vidnyánszky Attilával

Nemzetközi Színházi Műhely indult Vidnyánszky Attilával

Elindult a 2018-as Nemzetközi Színházi Műhely Kaposváron. A kurzuson 6 ország nagyjából 80 színész szakos felsőoktatási hallgatója, rendező gyakornoka, rendezője vesz részt.

Idén is elindult a nemzetközi színházi kurzus Kaposváron, amire 6 különböző országból érkezik körülbelül 80 színész szakos felsőoktatási hallgató, rendezőgyakornok, rendező. A műhely 8 napon át, egészen július 8-ig tart a somogyi megyeszékhelyen. A Kaposvári Nemzetközi Színházi Műhelynek hetedik alkalommal ad otthont a Kaposvári Egyetem, ahol a helyi Rippl-Rónai művészeti kar tanulói mellett legnagyobb számban Oroszországból a Moszkvai Művész Színház és Olaszországból a Piccolo Teatro képviselteti magát.

Érkezett művész Spanyolországból, Romániából és Kazahsztánból is. A szaktanárok délelőttönként tréningeket, mesterségórákat tartanak a fiataloknak, akik délután vegyes, nemzetközi csoportokban dolgoznak, hogy a tábor végén, július 8-án előadják Shakespeare Rómeó és Júlia című műve alapján készült 20-25 perces produkcióikat.

A műhely művészeti vezetője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese azt mondta a kurzusról tartott sajtótájékoztatón, hogy a közös munkából sokat profitál a kaposvári színművészképzés, mert el tudja helyezni magát a színházi iskolák nemzetközi térképén, láthatóvá válnak erősségei és fogyatékosságai.

„Büszkék vagyunk, hiszen külföldi intézmények áldoznak arra, hogy hallgatóik Kaposvárra jöjjenek, megismerjék egymást, megosszák gondolataikat, tanuljanak." – mondta Vidnyánszky Attila.

Andrej Kuzicsev, a Moszkvai Művész Színház pedagógusa pedig azt mondta, hogy diákjaik a kurzuson más szemléletmódokkal, szisztémákkal találkoznak, a színházhoz való viszonyulásban új vonásokat, egymásban pedig rengeteg közös dolgot fedezhetnek fel. Giovanni Crippa, a Piccolo Teatro színésztanára pedig arról beszélt, hogy az intézményük a színművészképzésben nagy hangsúlyt fektet a szöveg tiszteletére, elemzésére. Ez a tájékozódási pont, de igyekeznek minél szélesebb spektrumot kínálni a diákoknak a maguk számára legmegfelelőbb módszer megtalálásához.

Ehhez pedig a kaposvári színházi műhely is segítséget nyújt.

José Maria Ureta, a Valladolidi Drámaművészeti Főiskola képviselője is beszélt a sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy a Kaposvári Egyetem kurzusán „számos kultúra találkozhat és hozhat létre különleges közösséget. Egy nagy család vagyunk, és a bő egy hét alatt sokat megtudhatunk az életről és arról, kik vagyunk”.

Forrás: origo.hu

Kép: Talán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.