Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 14. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Népszavazás a népszavazásokról Svájcban

Népszavazás a népszavazásokról Svájcban

A népszavazásokról tartanak népszavazást vasárnap Svájcban: amennyiben a szavazók jóváhagyják az eléjük terjesztett kezdeményezést, a jövőben még több népszavazásra kerül sor az alpesi országban.

A hét végi referendumot egy kis nacionalista csoport kezdeményezte. A Független és Semleges Svájcért elnevezésű akciócsoport azt kívánja elérni, hogy a jövőben automatikusan bocsássanak népszavazásra minden olyan nemzetközi szerződést, amelyet a svájci kormány alá akar írni.

A legtöbb politikai párt ellenzi a kezdeményezést, hangoztatva, hogy az állandó szavazási kényszer csúfot űzne a svájci demokráciából. Mindezt a többi között azzal támasztják alá, hogy a kormány évente mintegy 500 nemzetközi szerződést ír alá.

Az alpesi országban az elmúlt időszakban évente átlagosan mintegy fél tucat országos referendumot tartottak, míg a helyi, regionális népszavazások száma ennél magasabbra rúgott. A részvétel - ismét átlagosan - meghaladta a 40 százalékot. Nincs a világon egyetlen más ország sem, amelyik annyi népszavazást tartatna, mint Svájc - érvelt a legújabb kezdeményezés ellen Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter.

A referendumot kezdeményező és az ehhez szükséges aláírásokat összegyűjtő nacionalista csoport ezzel szemben azzal vádolta az ország politikai és gazdasági vezetőit, hogy félnek a szavazóktól. "

A svájci elit nagy része pánikba esik egy kicsivel több demokráciával kapcsolatos elképzeléstől" - állította ezzel szemben Werner Gartenmann, az akciócsoport vezetője.

Gartenmann hozzáfűzte: természetesen nem akarják azt, hogy mind az 500 szerződésről referendumot tartsanak. Szerinte ha kezdeményezésüket jóváhagynák, a jelenlegi átlagnál alig lenne több a referendumok száma.

Egy legfrissebb felmérés szerint a lakosság 33 százaléka támogatja az akciócsoport javaslatát, 55 százalék azonban ellenzi azt, míg 12 százalék egyelőre nem alakította ki álláspontját. Az akciócsoport elnöke ennek ellenére derűlátóan nyilatkozott, hangoztatva, hogy "eddig a világ egyetlen országa sem omlott össze a túl sok demokráciától".

Címkék: népszavazás, svájc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).