Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Július 31. 10:52, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

New York nem bírta a tempót, a forint viszont áttörte a 278-as gátat

New York nem bírta a tempót, a forint viszont áttörte a 278-as gátat

Míg Nyugat-Európa pluszban zárt, addig New Yorkban már kifulladt a lendület és enyhe mínuszban zártak a vezető indexek. Mivel makroadatok nem láttak napvilágot, így a vállalati hírek, és a jegybanki politikákkal kapcsolatos várakozások befolyásolták a hangulatot. Közben a német és amerikai pénzügyminiszter szerint a bajban lévő perifériaországok jó úton járnak, a szükséges reformokat azonban végre kell hajtani az európai adósság- és bizalmi válság megoldásához.

Bár Görögországról nem mondtak semmit, de azt azért kihangsúlyozták, hogy az európai döntéshozók mindent szükséges intézkedést megtesznek az eurózóna megvédése érdekében. Eközben a görög kormánypártok éjszakába nyúló tanácskozásukon egyet értettek abban, hogy szükség van a takarékoskodásra. A módozatokat illetően azonban fennmaradtak a nézeteltérések, és emiatt az elkövetkező napokban újabb egyeztetésekre kerül sor. A hárompárti koalíció megállapodott abban, hogy az újabb mentőcsomag fejében a 2013-14-es pénzügyi évben 11,5 milliárd eurós kiadás-csökkentést kell végrehajtani.

Közben tovább mélyült a spanyol recesszió a második negyedévben. A gazdaság 0,4 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest és 1 százalékkal éves összevetésben. Eközben az amúgy is rekord méretű munkanélküliség új csúcsot döntött, a ráta 24,6 százalékra emelkedett, ez több mint 30 éves csúcs. Gábler Gergely, az Equilor elemzője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a szűkülő belső kereslet mellett csak az export növekedése tartotta a lelket a spanyol gazdaság teljesítményében. Az elemző szerint a kormány drasztikus takarékossági programja további visszaesést hozhat.

Spanyolország egyelőre nem tudja bemutatni Brüsszelnek a 2013-ra és 2014-re vonatkozó költségvetését, ezzel nem tesz eleget annak a feltételnek, amelyet az Európai Bizottság szabott, amikor belement, hogy 2014-ig haladékot ad Madridnak a legfeljebb 3 százalékos költségvetési hiány elérésére – írta az El País című spanyol lap. A kormánynak a mai napig kellett volna bemutatnia kétéves költségvetését.

Kirobbanó formában van a forint, a jegyzés az euróval szemben egészen 278 forintig jött vissza. Magyar hír nem volt, így egyértelműen a nemzetközi jókedv segíti a hazai devizát. Eközben idei mélypontjára süllyedt a londoni kereskedésben a magyar CDS árazás, a mutató 468 bázispont körül mozgott délután a 483 bázispontos pénteki záróérték után. Közben londoni elemzők arra figyelmeztettek, hogy hamar kifuthat az eufória, túl nagyok az elvárások ugyanis az EKB-val szemben. Tegnap egyébként tovább enyhült a feszültség a kritikus euróövezeti kötvénypiacokon. Csökkent az olasz 5 és 10 éves államkötvény aukciós hozama, ugyanakkor a 3 éves állampapír hozama emelkedett.

Tovább drágultak tegnap a nyersanyagok, az amerikai könnyűolaj 90 dollár fölé ment, a Brent jegyzése 106 dollár fölött áll. Drágult az arany is, az unciánkénti jegyzés 1628 dollár fölött van. Új történelmi csúcsra drágult a kukorica. Az amerikai aszály miatt az árfolyam átlépte a 8 dolláros vékánkénti árat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma