Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2015. Június 03. 07:19, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

Bővíteni szeretné az Otthon Melege Programot a kormány a jövőben, a lehetőségek függvényében.

Mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az MTI-nek kedden.
"Arra biztatunk mindenkit, hogy pályázzanak, éljenek az állami támogatás lehetőségével" - fogalmazott az államtitkár.

Szabó Zsolt kifejtette: a kormány egy több éves, a lakossági épületállomány teljes körét lefedő épületenergetikai programsorozatot indított el. A tervezett támogatások az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításokra és a megújuló energiafelhasználás növelésére (például napelem, hőszivattyú) használhatók majd fel.

Emlékeztetett, hogy az Otthon Melege Program 2014 szeptemberében indult. A program első három alprogramja - a háztartási nagygépek, kazánok és nyílászárók cseréje - mára lezárult.

A tárca az idén május végén jelentette be a program ötödik alprogramjának indulását, amellyel a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára kíván lehetőséget biztosítani arra, hogy vissza nem térítendő költségvetési támogatás által, csökkentett vételáron szerezhessenek be új automata mosógépet.

A társasházak komplex energetikai korszerűsítését célzó alprogramra 2015. június 2-án 12 óráig nyújthatták be pályázataikat a társasházak. A 10 milliárd forintos keretösszegű, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beérkezett pályázatok összesen több mint 14 ezer lakás energiahatékony felújítását célozzák meg. Ebből az előzetes becslések alapján, a pályázatok feldolgozását követően várhatóan 12 ezer lakás felújítását tudja majd támogatni a program - tájékoztatott az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és pozitív elbírálásban részesült pályázatok esetében a forrásfeltöltésről.

Szabó Zsolt közölte, hogy a háztartási hűtőgépcsere-programra több mint 25 ezer pályázatot nyújtottak be, és a beérkezett pályázatok 96 százaléka részesült eddig támogatásban. A pályázati kiírás szerint a pályázók csökkentett vételáron szerezhették be új, energiatakarékos készülékeiket. Május végéig 24 780 pályázat összesen 881 millió 470 ezer forint támogatásban részesült, ami átlagosan 35 600 forint támogatást jelent pályázatonként.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:02, szerda | Belföld

Több mint 17 milliárdot érő heroint foglaltak le a magyar és szlovén rendőrök

A két országban is évtizedek óta a legnagyobb, több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben magyar és szlovén bűnügyi együttműködéssel

2019. November 13. 07:35, szerda | Belföld

Karácsonyi kívánságok teljesülhetnek a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével

Az idén személyre szabott kívánságokat is teljesít a Magyar Református Szeretetszolgálat; a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével a rászoruló gyermekek pontosan azokat az ajándékokat kapják meg, amelyekre vágynak.

2019. November 13. 07:14, szerda | Belföld

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

2019. November 13. 06:36, szerda | Belföld

Óriási illegális cigarettagyárat buktatott le a NAV

Hatmillió szál cigarettát és további huszonnégymillióhoz elég dohányt talált a NAV egy budapesti illegális cigarettagyárban. Az üzemben rengeteg külföldi munkás dolgozott bezárva. A bűnbanda irányítóit letartóztatták.