Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2015. Június 03. 07:19, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

Bővíteni szeretné az Otthon Melege Programot a kormány a jövőben, a lehetőségek függvényében.

Mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az MTI-nek kedden.
"Arra biztatunk mindenkit, hogy pályázzanak, éljenek az állami támogatás lehetőségével" - fogalmazott az államtitkár.

Szabó Zsolt kifejtette: a kormány egy több éves, a lakossági épületállomány teljes körét lefedő épületenergetikai programsorozatot indított el. A tervezett támogatások az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításokra és a megújuló energiafelhasználás növelésére (például napelem, hőszivattyú) használhatók majd fel.

Emlékeztetett, hogy az Otthon Melege Program 2014 szeptemberében indult. A program első három alprogramja - a háztartási nagygépek, kazánok és nyílászárók cseréje - mára lezárult.

A tárca az idén május végén jelentette be a program ötödik alprogramjának indulását, amellyel a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára kíván lehetőséget biztosítani arra, hogy vissza nem térítendő költségvetési támogatás által, csökkentett vételáron szerezhessenek be új automata mosógépet.

A társasházak komplex energetikai korszerűsítését célzó alprogramra 2015. június 2-án 12 óráig nyújthatták be pályázataikat a társasházak. A 10 milliárd forintos keretösszegű, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beérkezett pályázatok összesen több mint 14 ezer lakás energiahatékony felújítását célozzák meg. Ebből az előzetes becslések alapján, a pályázatok feldolgozását követően várhatóan 12 ezer lakás felújítását tudja majd támogatni a program - tájékoztatott az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és pozitív elbírálásban részesült pályázatok esetében a forrásfeltöltésről.

Szabó Zsolt közölte, hogy a háztartási hűtőgépcsere-programra több mint 25 ezer pályázatot nyújtottak be, és a beérkezett pályázatok 96 százaléka részesült eddig támogatásban. A pályázati kiírás szerint a pályázók csökkentett vételáron szerezhették be új, energiatakarékos készülékeiket. Május végéig 24 780 pályázat összesen 881 millió 470 ezer forint támogatásban részesült, ami átlagosan 35 600 forint támogatást jelent pályázatonként.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 26. 12:09, kedd | Belföld

Mérséklődött a természetes fogyás, kétszer annyi a házasságkötés

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

2020. Május 26. 09:56, kedd | Belföld

Embercsempészeket fogtak el Baranyában

Embercsempészés kísérlete miatt két szír férfit vettek őrizetbe és hallgattak ki gyanúsítottként Baranya megyében – közölte a rendőrség a police.hu-n kedden.

2020. Május 26. 08:00, kedd | Belföld

Beterjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét a kormány

A kormány kedden terjeszti be az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét – jelentette be a pénzügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

2020. Május 26. 07:11, kedd | Belföld

1436-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma, meghalt 8 beteg

3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 idős krónikus beteg – közölte a koronavirus.gov.hu oldal.