Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 02. 10:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NGM: munkát minél több pályakezdőnek

NGM: munkát minél több pályakezdőnek

Annak ellenére, hogy két év alatt összességében 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, számos munkaerő-piaci szegmensben további célzott intézkedések szükségesek az EU átlag eléréséhez.Tipikusan ilyen réteg – az 50 év felettiek, a képzetlenek, a gyesről, gyedről visszatérők mellett – a pályakezdőké, amely magas munkanélküliségi rátája az egész Európai Uniót komoly kihívás elé állítja.

Magyarországon a 14-25 éves korosztály munkanélküliségi rátája 27 százalékos, az EU 8 tagországában még ennél is rosszabb a helyzet. Ebben a korosztályban hazánkban 200 ezren dolgoznak, míg több mint 70 ezren munkanélküliek. Ez jellemzően két okra, a megfelelő képzettség és munkatapasztalat hiányára vezethető vissza.

Érzékelve a problémákat, a kormány határozott lépéseket tett: átalakította a szakképzés rendszerét, járulékkedvezményekkel segíti a foglalkoztatást (Start-kártyák), fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot hirdetett, amit rövidesen gyakornoki program követ majd. Ez utóbbi a középfokú szakképzettséggel rendelkező munkanélküli fiatalok munkatapasztalat szerzését szolgálja majd.

Annak érdekében azonban, hogy minél több pályakezdő álláshoz, és így munkatapasztalathoz jusson, további lépések is szükségesek. A július 1-jén hatályba lépő új Munka Törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg. A 27 EU-tagállamból 20 ország alkalmaz minimálbért, közülük 11 tagállamban van életkor szerinti differenciálás, így Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is. Ahol bevezették, érezhetően javult a pályakezdők foglalkoztatási aránya.

Az életkor szerint differenciált minimálbér bevezetését számos egyeztetés fogja megelőzni. Az intézkedés bevezethető úgy, hogy az ne járjon az idősebb munkavállalók leépítésével. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy minimálbért jellemzően a feldolgozóiparban, mezőgazdaságban, összeszerelő üzemekben foglalkoztatott alacsony képzettségű munkaerő kap, az intézkedés tehát nem érinti a jól kvalifikált, diplomás, nyelveket beszélő fiatalokat. Jelenleg a pályakezdők mindössze tizedét foglalkoztatják minimálbéren.

Címkék: gazdaság, pályakezdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.