Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Augusztus 20. 14:41, péntek | Sport
Forrás: NSO

Niki Lauda szerint Vettel lesz a világbajnok

Niki Lauda szerint Vettel lesz a világbajnok

Tizenkét futam után, héttel az idényzárás előtt Mark Webber vezeti a Formula–1 vb-pontversenyét, a háromszoros világbajnok (1975, 1977, 1984) Niki Lauda mégis úgy véli, hogy Sebastian Vettel lesz a végső befutó. Az osztrák legenda a for

Niki Lauda szerint csak idő kérdése volt, hogy a leggyorsabb autóval büszkélkedő Red Bull Racing mikor veszi át a pilóták és a konstruktőrök között a vezetést a világbajnoki pontversenyben. Ez a nyári szünet előtti utolsó viadalon, a Magyar Nagydíjon megtörtént. Lauda azonban úgy véli, nem csupán a technika, hanem a versenyzési filozófia is a Red Bull mellett szól.

„A Ferrarinál úgymond politikailag kezelik a csapaton belüli küzdelmet - utalt az osztrák sportember az idei hockenheimi futamon történtekre -, ám más csapatoknál egyenlő esélyt adnak a pilótáiknak. A Red Bull például szabadon engedi őket, ami nagyon jót tesz a sorozatnak, hiszen úgy természetes, hogy a legjobb autókban ülők megvívjanak egymással. Úgy vélik, győzzön a jobbik, és nem érdemes a nézőket becsapni kisakkozott eredménnyel. De tudom, hogy a versenyzési taktikákról megoszlanak a vélemények."

Ami a jelenlegi állást illeti, Lauda elismeri, hogy 12 GP után Mark Webber megérdemelten vezet a világbajnoki sorozatban.

„A legtöbb elsőséget szerző pilótának ott a helye a pontverseny élén, ez tiszta sor. Amíg Mark eddig négyszer nyert, üldözői, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button és Fernando Alonso fejenként csupán kétszer. A győzelem egyértelmű jele annak, hogy futam közben minden kihívásra úgy tudtál reagálni, hogy abból előnyöd származott. Néha szerencsére is szükség van, de azt tartják, hogy a szerencse a jók kiváltsága."

És hogy a legenda mégis miért véli úgy, hogy a végén a jelenleg tíz pont lemaradással a harmadik helyen álló Vettel lesz a befutó?

„A Magyar Nagydíj edzésein ismét megmutatta, hogy gyorsulásban mindenkit lever, még a csapattársát, Mark Webbert is, akinek ugyanolyan erőforrás áll a rendelkezésére - indokolta tippjét Lauda, majd a mogyoródi tetemes előny balszerencsés elveszítéséről is szót ejtett. - Vettel elég fiatal ahhoz, hogy hamar túltegye magát az ilyesmin. Nem biztos, hogy vigasztalja, de a világbajnokság futamról futamra izgalmasabb lesz, és szerintem sok millió szurkoló lesi bizakodva, hogy a balszerencsés szituációkat leküzdve képes-e megszerezni a világbajnoki címet. Rajta kívül persze Webber és a szokásos pályázók, Hamilton, Alonso, valamint Button sem esélytelenek."

Lauda szót ejtett a Mercedes-csapatról is, amely a legutóbbi egyéni és konstruktőri vb-címet megszerző Brawn GP örököseként állt rajthoz az idén, ám messze elmarad elődje tavalyi teljesítményétől.

„Biztos vagyok benne, hogy sokkal többet vártak. Azt tanácsolnám nekik, hogy kezdjenek a jövő évi autójukra összpontosítani. Nem hiszem ugyanis, hogy a hátralévő hét futamra jelentős javulást lehetne elérni, az idő túl kevés az alapvető változtatásokhoz - mondta Lauda, akit természetesen az istálló színeiben újra versenyezni kezdő Michael Schumacherről is faggattak. - Eddig nagyon vegyesek a benyomásaim. Csapattársa, Nico Rosberg folyamatosan felülmúlja. Kíváncsi vagyok, milyen módon kezeli ezt a helyzetet, és milyen úton remél visszajutni a dobogóra."

A Formula-1-es vb következő állomását, a Belga Nagydíjat augusztus 29-én futják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.