Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 29. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs gyógymód az aranyszínű sárgaság ellen

Nincs gyógymód az aranyszínű sárgaság ellen

Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság, melyre az európai szőlőfajták szinte mindegyike fogékony. A különleges kórt először Zala megyében mutatták ki. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség ellen nincs megfelelő növényvédőszeres kezelés, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca gyérítésére.

A Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az európai szőlő szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre, különösen a Chardonnay, a Cabernet Sauvignon, a Sauvignon Blanc, a Pinot Noir és az Olaszrizling. Az amerikai alanyfajták a fertőzést követően is többnyire tünetmentesek maradnak.

A beteg szőlőtőke fejlődése már tavasztól visszamarad, néha hajtások sem képződnek. A fogékony fajtáknál a fásodás marad el, a vessző elvékonyodik, gumiszerűvé válik. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg, majd kialakul a fonáki oldal felé történő, háromszög alakú levélsodródás.

A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez sárgulása, a kék bogyójúaknál vörösödése figyelhető meg.

A főerek mentén krémsárga vagy vörös foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan terjednek a levélen, s végül a levél elszárad. Az így elhalt, megkeményedett levelek ősszel később hullanak le. Télen a be nem érett vesszők elfeketednek és elpusztulnak. A következő tavasszal a megmaradt rügyekből fejlődő virágzat leszárad, a fürtképződés csökken.

Késői fertőzés esetén a bogyók zsugorodnak, megbarnulnak, rossz ízűvé válnak. Az aranyszínű sárgaságnál egy-egy beteg tőke körül foltszerűen következik be az újabb növények pusztulása.

A megelőzéshez csak hatóságilag ellenőrzött, minőségtanúsított szőlő szaporítóanyagot szabad ültetni. A kabócákat rovarölő szeres permetezéssel kell gyéríteni június közepétől 10-15 naponként. A kabócával fertőzött ültetvényekben a tél végi metszéssel eltávolított vesszőket el kell égetni, rügyfakadás előtt olajos szerekkel kell csökkenteni az áttelelő tojások számát. Hatásos a nyugalmi állapotú szaporítóanyagok meleg vizes kezelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.