Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 25. 15:26, csütörtök | Sport

Női világcsúcs a vízben: Kapás Boglárka 200 pillangón világbajnok

Női világcsúcs a vízben: Kapás Boglárka 200 pillangón világbajnok

A kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének ötödik napján, csütörtökön Kapás Boglárka kiváló versenyzéssel világbajnok lett női 200 méter pillangón.

A magyar sportoló élete első felnőtt világbajnoki címét nyerte meg. 100 méternél az utolsó helyen fordult, a végén pedig mindenkit megelőzött. Csodálatos, aranyos, váratlan siker.

Kapás Boglárka a harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik idővel jutott fináléba szerdán, így mindkét magyar úszó bizakodva várhatta a csütörtök délutáni futamot. A döntőben az első 50 méter után Szilágyi a 4., Kapás a 8. helyen állt, majd féltávnál előbbi az 5. volt, utóbbi maradt az utolsó. 150 méternél már Kapás feljött a 4. helyre, Szilágyi az 5. volt, majd az utolsó 50 méteren elképesztő nagyot úszott és világbajnok lett 2:06.78-as idővel.

Döbbenetes volt látni mindazt, ahogy Kapás felépítette ezt a versenyt. Az elején sokan aggódhattak, hogy mi fog történni, mert a táv első felében a magyar versenyző - úgy tűnt - nagyon lemaradt a többiektől. A második 100 méter azonban fantasztikusan sikerült, de az, hogy Kapás világbajnok lesz, az utolsó 5 méteren dőlt csak el. Ugyanakkor a nagy hajrá, az utolsó 50 méteren való robbantás egyértelműen Kapás nagy erőssége.

Kapás Boglárkának ez volt élete első felnőtt világbajnoki címe. Teli szájjal, csupa mosollyal, örömkönnyeket hullajtva próbálta elemezni, mi is történt abban a 2:06.78 percben.

„Minden úgy alakult, ahogy terveztem, egy testhosszon belül kellett maradnom az amerikai lányhoz képest.
A harmadik 50-en éreztem, hogy közelítek hozzá, de tudtam, hogy ott még van egy hossz, nem lehettem biztos semmiben, ő is keményen ment. Az utolsó 25-ön láttam, hogy stagnál a helyzet, akkor még előttem volt, úgy voltam vele, hogy jó, akkor bejövök másodiknak, aztán elkezdett lassulni, vagy én gyorsulni, nem is tudom.
Ott éreztem, hogy egy jól célba éréssel összejöhet, és ez végre sikerült is!"

"Az idő persze nem a legjobb, ennél szeretnék majd jobbat, de most versenyhelyzet volt, „csak" meg kellett nyerni. Azt tudom, hogy ennél az időnél több van bennem.
A dobogóról álmodtam előtte, erről nem. Ezt is azért nyertem meg, amiért az Eb-t: én akartam a legjobban! A többiek elmaradtak attól, amit tudnak, talán engem figyeltek. Ezért az aranyért megérte otthagyni az 1500 gyorsot, nem fogom visszasírni, boldog vagyok, hogy így döntöttem.
Év eleje óta pillangóúszónak tekintem magam, nehéz volt beismernem, hogy nem akarok gyorsúszó lenni, a pillangó jobban motivált a versenyek előtt. Ha a hozzáállásban van különbség, akkor a végeredményben is. Tokióban is az érem a cél, de nagyon messze van még, én is szeretnék még fejlődni, ott nem lehet majd dobogóra állni 2:06-tal. Az biztos, hogy mindenki keményen fog készülni, ahogy én is, ugyanígy kell folytatni a munkát"
– mondta a női 200 pillangóúszás új világbajnoka.

Világbajnokságon az eddigi legjobb eredménye a 2015-ös Kazanyban rendezett vb-n az 1500 m gyorson, olimpián 800 gyorson Rióban harmadik helyen végzett. Ez a mostani "lopakodó" győzelme egészen egyszerűen elképesztő.

Érdemes még megnézni azt, amire Kapás a nyilatkozatában utalt, ezt a 2.06.78-as időeredményt. A világbajnoki címet nyerő sportoló előzetes nyilatkozatában kiemelte, hogy szeretne 2.07-en belül úszni. Ez sikerült.

A medencés számokban ez volt a magyar csapat harmadik aranya - 200 vegyesen Hosszú Katinka, 200 pillangón Milák Kristóf nyert. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hosszútávúszásban Rasovszky Kristóf is nyert egy aranyérmet, akkor négy különböző versenyző hozta ezt a remek teljesítményt. Ilyenre legutóbb az 1991-es perthi világbajnokságon volt példa. Ott Egerszegi Krisztina, Rózsa Norbert és Darnyi Tamás nyert világbajnoki címeket - hárman, ötöt.

Boglárka, győzelme után így nyilatkozott az Origónak: "Mindenképpen szeretnék 2:06-os időt úszni, érzem és tudom is, hogy bennem van, úgyhogy addig nem nyugszom, amíg nem úszom ki magamból. Nagyon szeretek pillangón úszni, és ha más nem, ebben a számban a szívem úgyis bevisz."

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Kovács Tamás, AFP/Manan Vatsyayana

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.