Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2013. Február 20. 17:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nőtt az álláskeresők száma Vas megyében

Nőtt az álláskeresők száma Vas megyében

Több mint 17 százalékkal nőtt januárban az álláskeresők száma Vas megyében – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel kedden.

Több mint 17 százalékkal nőtt januárban az álláskeresők száma Vas megyében – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel kedden.

Az év első hónapjában 10 148 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, közel 1 500 fővel többet, mint egy hónappal korábban. A növekedés döntő oka, hogy a közfoglalkoztatási programok keretében a téli hónapokban kevesebb munkaerőt tudnak foglalkoztatni.
A kedvezőtlen hatások elsősorban a férfi álláskeresőket érintették; számuk egy hónap alatt 24 százalékkal emelkedett, míg a nők esetében 10 százalék volt a növekedés üteme. A növekedés mértéke azokban a térségekben volt a legnagyobb, ahol a hagyományos közfoglalkoztatás mellett az országos közfoglalkoztatási programokban és a kistérségi Start mintaprogramokban is nagyszámú foglalkoztatásra került sor az év folyamán, ami a téli időszakban szünetel. Körmend térségében 45 százalékkal nőtt a munkát keresők száma, de a bővülés mértéke Szentgotthárd és Vasvár vonzáskörzetében is meghaladta a 30 százalékot.
Az év első hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 8,4 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg decemberben 7,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A legalacsonyabb, 6,5 százalékos mutató Szombathely térségében volt, a legmagasabb pedig Vasvár térségében, ahol megközelítette a 18 százalékot.
Az álláskeresők közel 43 százaléka volt jogosult januárban álláskeresési vagy szociális ellátásra. A regisztrált álláskeresők közel 19 százaléka (1 900) fő legalább egy éve nem talált munkahelyt. A tartós munkanélküliek 40 százaléka több mint két éve szerepel a nyilvántartásban. A regisztrált álláskeresők 10,5 százaléka pályakezdő, míg az elmúlt évben ez az arány a 8 százalékot sem érte el. Tavaly január óta több mint 60 százalékkal emelkedett azoknak a fiataloknak a száma, akik rövid távon ugyan el tudtak helyezkedni, de egy éven belül álláskeresőként ismét visszakerültek a nyilvántartási rendszerbe.
A januárban 2 220 új álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken. Több mint 90 százalékuk már korábban is szerepelt a nyilvántartásban, nagyrészük az elmúlt hónapokban a szezonalitással érintett ágazatokban illetve a közfoglalkoztatási programokban dolgozott. Tavaly decemberben több mint 2 200 álláskeresőnek szűnt meg a nyilvántartása, idén januárban 722 fő került ki a rendszerből; 40 százalékuk el tudott helyezkedni, 20 százalékuk pedig rövid idejű közfoglalkoztatási program keretében talált munkát.
A munkáltatók mindössze 212 új - ebből 24 támogatott - álláslehetőséget jelentettek be januárban, míg decemberben 665 új üres álláshely volt a megyében. A munkalehetőségek 45 százaléka Szombathely térségét, egynegyede a körmendi kirendeltség vonzáskörzetét érintette, a fennmaradó mintegy 30 százalékon pedig a többi öt kirendeltség osztozott. Az előző hónapról áthúzódó üres állásokkal együtt januárban 934 munkahely állt az álláskeresők rendelkezésére Vas megyében.

Címkék: állás, aktív, kereső, megye, vas

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 05. 14:38, vasárnap | Belföld

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

2020. Július 05. 14:36, vasárnap | Belföld

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

2020. Július 04. 18:22, szombat | Belföld

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

2020. Július 04. 17:21, szombat | Belföld

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott