Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 10. 15:05, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Novemberben folytatódik a Quaestor-botrány tárgyalása

Novemberben folytatódik a Quaestor-botrány tárgyalása

Novemberben folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalása: a bonyolult pénzügyi és informatikai kérdéseket felvető per a könyv-, pénz-, tőkepiaci-, és informatikai igazságügyi szakértők meghallgatással folytatódik

- közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

A közlemény emlékeztet: az eddig megtartott több mint 200 tárgyalási napot követően a Fővárosi Törvényszék augusztus 25. és december 23. közötti időszakra további 85 tárgyalási napot tűzött ki. Időközben az ügyben érintett egyik vádlott védője meghatalmazásának megszűnéséről tájékoztatta a bíróságot. Mivel a büntetőügyben a védő részvétele kötelező, a törvényszék haladéktalanul új védő kirendeléséről rendelkezett.

Mint írták, az új védő az eljárás 4-5 hónapra történő elhalasztását kérte a bíróságtól. Az érintettek hivatkoztak arra is, hogy az előzőleg eljárt szakértő elfogultsága miatt a törvényszék által kirendelt könyv-pénz-tőkepiaci-informatikai igazságügyi szakértők időközben benyújtott terjedelmes véleményének megismerésére is több időre van szükségük.

A bíróság a szeptember végére és októberre kitűzött tárgyalási napokat elhalasztotta, a hatékony védelemhez való jog biztosítása érdekében. Azért is döntöttek a halasztásról, hogy a vádban érintett, közel 50 cég tevékenységét vizsgáló, mellékletekkel együtt 16 ezer oldalas szakértői véleményből megfelelő felkészülési időt biztosítsanak. Az ügy észszerű határidőn belüli befejezése miatt a törvényszék - a járványügyi készültségre is tekintettel - a vonatkozó időszakra idézett közel 40 tanú írásbeli vallomástételét rendelte el.

A jegybank 2015. március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

A Quaestor-ügyben a nyomozás 2015. március 11-én indult el, a Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vette őket üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.