Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 03. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

A főváros csütörtökön ismerteti a taxis érdekképviseletek vezetőivel az ágazattal kapcsolatos stratégiát − mondta a Napi Gazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az érdekképviselet nagy meglepetésekre nem számít, reményeik szerint megjelennek a dokumentumban a korábban már megtárgyalt kompromisszumok.

A taxisszervezetek akkor tudnak kompromisszumot kötni és javítani a szolgáltatáson, fejlesztést, járműcserét végrehajtani, ha bevezetik a hatósági rögzített árat a taxiszolgáltatásban. A versenyt jelenleg nem a piaci viszonyok határozzák meg, hanem az egyes fuvarszervezők nyomott árai. Az elnök szerint Budapesten a piac által indokoltnál lényegesen több fuvarszervező működik, a literenként 450 forintos benzinár mellett teljesen irreális a 160 forintos kilométerenkénti díj. Azok a vállalkozások, amelyek eddig is befizettek minden járulékot, már a 24. órában vannak, Metál szerint ezzel Tarlós István főpolgármester is tisztában van.

A 12 évvel ezelőtt, literenként 220 forintos üzemanyagár mellett kialakított, ma is érvényben lévő taxirendelet szerint a nappali tarifa kilométerenként 240, míg az éjszakai 336 forint lehet. A taxisok célja, hogy a tarifarendszert közgazdasági számítások alapján alakítsák ki. Az érdekvédők tisztában vannak azzal, hogy ez csillagászati árakat eredményezne, ami az utasokat is sokkolná, a szövetség ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi maximum 240 forintot tekintsék hatósági árnak. Ez a díj lenne érvényes minden napszakban, így a jelenlegi éjszakai tarifa csökkenhetne is. A tervek szerint nem különbözne a rendelt és az utcán leintett taxi ára sem, így visszaállhatna a bizalom az utóbbi lehetőség iránt, a fuvarszervezők pedig a szolgáltatásban, és nem az árakban versenyeznének egymással.

A hatósági árak mellett a szövetség szigorúbb ellenőrzéseket, illetve feltételeket is bevezetne, reményeik szerint mindezek eredményeként egy tisztulási folyamat indulna el a piacon. A parlament előtt lévő személyszállítási törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet megszületése után az érdekképviselet reményei szerint a főváros már a nyáron elfogadhatja a taxirendeletet, ami várakozásaik szerint rendet tenne a fővárosi taxipiacon.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére