Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2012. Április 03. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

A főváros csütörtökön ismerteti a taxis érdekképviseletek vezetőivel az ágazattal kapcsolatos stratégiát − mondta a Napi Gazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az érdekképviselet nagy meglepetésekre nem számít, reményeik szerint megjelennek a dokumentumban a korábban már megtárgyalt kompromisszumok.

A taxisszervezetek akkor tudnak kompromisszumot kötni és javítani a szolgáltatáson, fejlesztést, járműcserét végrehajtani, ha bevezetik a hatósági rögzített árat a taxiszolgáltatásban. A versenyt jelenleg nem a piaci viszonyok határozzák meg, hanem az egyes fuvarszervezők nyomott árai. Az elnök szerint Budapesten a piac által indokoltnál lényegesen több fuvarszervező működik, a literenként 450 forintos benzinár mellett teljesen irreális a 160 forintos kilométerenkénti díj. Azok a vállalkozások, amelyek eddig is befizettek minden járulékot, már a 24. órában vannak, Metál szerint ezzel Tarlós István főpolgármester is tisztában van.

A 12 évvel ezelőtt, literenként 220 forintos üzemanyagár mellett kialakított, ma is érvényben lévő taxirendelet szerint a nappali tarifa kilométerenként 240, míg az éjszakai 336 forint lehet. A taxisok célja, hogy a tarifarendszert közgazdasági számítások alapján alakítsák ki. Az érdekvédők tisztában vannak azzal, hogy ez csillagászati árakat eredményezne, ami az utasokat is sokkolná, a szövetség ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi maximum 240 forintot tekintsék hatósági árnak. Ez a díj lenne érvényes minden napszakban, így a jelenlegi éjszakai tarifa csökkenhetne is. A tervek szerint nem különbözne a rendelt és az utcán leintett taxi ára sem, így visszaállhatna a bizalom az utóbbi lehetőség iránt, a fuvarszervezők pedig a szolgáltatásban, és nem az árakban versenyeznének egymással.

A hatósági árak mellett a szövetség szigorúbb ellenőrzéseket, illetve feltételeket is bevezetne, reményeik szerint mindezek eredményeként egy tisztulási folyamat indulna el a piacon. A parlament előtt lévő személyszállítási törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet megszületése után az érdekképviselet reményei szerint a főváros már a nyáron elfogadhatja a taxirendeletet, ami várakozásaik szerint rendet tenne a fővárosi taxipiacon.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 11:01, hétfő | Belföld

Két év múlva jöhet először gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra

2020. Január 27. 08:44, hétfő | Belföld

Több mint száz határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

124 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2020. Január 27. 08:43, hétfő | Belföld

Emelhetik a diákhitel maximális összegét

A felsőoktatási hallgatók megnőtt kiadásai indokolttá teszik a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összegének emelését - a témáról hétfői számában ír a Világgazdaság.

2020. Január 27. 05:03, hétfő | Belföld

Melegszik az idő a héten

Melegszik az idő a héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.