Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 27. 15:17, szerda | Belföld

Nyílt napot tartanak a Parlamentben

Nyílt napot tartanak a Parlamentben

Január 6-án, szombaton nyílt nap lesz az Országházban a Szent Korona visszaszolgáltatásának 40. évfordulója alkalmából – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

Az érdeklődők 10 és 15 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A látogatók az Alkotmány utca felől közelíthetik meg az Országházat. A nagy érdeklődésre tekintettel sorban állás várható.

A rendezvény alatt – 8 és 16 óra között – a megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból.

Az Országgyűlési Múzeum A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítása 9 és 17 óra között tekinthető meg. A Kőtár és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás téli üzemszünet miatt nem látogatható.

Az Országgyűlés Sajtóirodája által küldött háttéranyagban felidézik, hogy a koronát jelvényeivel együtt 1978. január 6-án szolgáltatta vissza az Egyesült Államok Magyarországnak. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki.

A koronát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt 2000. január 1-jén az Országház kupolacsarnokába szállították át. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban maradt speciális tárolási igénye miatt. A Honvéd Koronaőrség 2011. május 30-án tette le esküjét és vette át a Szent Korona őrzését.

Forrás: origo.hu

Fotó: Tuba Zoltán -Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.