Városlista
2020. október 31, szombat - Farkas

Hírek

2020. Február 11. 16:25, kedd | Belföld

Nyilvánosak a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria idei programjai

Nyilvánosak a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria idei programjai

Cézanne és követőinek munkái, II. Amenhotep rekonstruált sírkamrája, a preraffaeliták, Sean Scully és Szinyei Merse Pál festményei várják idén a Szépművészeti Múzeumba, illetve a Magyar Nemzeti Galériába (MNG) látogatókat.

- ezt, a két intézményt vezető Baán László főigazgató közölte kedden a sajtótájékoztatón.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 2020-as programjáról kedden tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy a Szépművészeti Múzeum 2019-ben nagyjából félmillió, a Nemzeti Galériában pedig 400 ezer látogatót fogadtak a tavalyi évben. A Szépművészeti Múzeumban ezen a héten zár a Rubens-kiállítás, és várhatóan 150 ezresnél is magasabb lesz a teljes látogatószám. A keddi sajtóeseményen a két intézményt vezető Baán László az idei programról elmondta: a Szépművészeti első, idén nyíló kiállítása II. Amenhotep fáraó sírjának feltárását idézi meg áprilistól mintegy 140 műtárggyal és a sírkamra méretarányos rekonstrukciójával, majd nyár elejétől Dürer és kortársainak rajzaiból válogat egy kamaratárlat.

Néhány éve nagy sikerű kiállítás mutatta be Cézanne és elődei kapcsolatát a Szépművészetiben, október végétől pedig Cézanne-tól Malevicsig címmel a francia mester modernizmusra gyakorolt hatását ismerheti meg a közönség. A mintegy 50 Cézanne-művet felvonultató tárlat többek között Mondrian, Malevics, Klee és Moholy-Nagy alkotásait, összesen több mint száz festményt, szobrot, grafikát mutat be.

Baán László azt is elmondta, hogy a Szépművészeti Városliget felőli szárnyának rekonstrukciója az év második felében fejeződik be, itt ősszel nyílik meg az új állandó, 17-18. századi kiállítás. A Magyar Nemzeti Galériában jelenleg Farkas István kiállítása látható, majd áprilistól Vágyott szépség címmel a preraffaelita mozgalmat átfogóan bemutató tárlat nyílik a Tate Britainnel együttműködésben. A Rossetti, Millais és Waterhouse főműveit is felvonultató kiállítás kísérőtárlata a preraffaeliták magyarországi hatását kutatja, többek között Gulácsy, Rippl-Rónai és Ferenczy Károly munkáit párhuzamba állítva.

A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a Nemzeti Galéria vándorkiállítással és kamaratárlattal is megemlékezik, majd októberben Sean Scully, a kortárs képzőművészet egyik legnevesebb absztrakt művészének életművét ismerheti meg a közönség mintegy 60 monumentális festményen, papírmunkán és plasztikán keresztül. November elején Szinyei Merse Pál születésének 175., halálának 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, majd a Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének újszerzeményi kiállítása válogat az elmúlt 15 évben beszerzett több mint ezer műtárgy legjavából. A főigazgató a tagintézmények programjával kapcsolatban azt mondta, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban a Made in Asia című centenáriumi kiállítás lesz látható, a Vasarely Múzeum pedig kétnapos rendezvénnyel tiszteleg az Artpool Művészetkutató Központ megalakulásának 40. évfordulója előtt, majd pedig nemzetközi op art művekből rendez tárlatot.

Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként elmondta, a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fővárosi önkormányzat egyetértése hiányában nem kezd fővárosi beruházást. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, amely lehetővé tenné a Liget projekt teljes körű megvalósítását.

Hozzátette, hogy a kormány nem keres másik helyszínt az Új Nemzeti Galériának. Az építési engedélyek 2+1 évig érvényesek, az építési területekhez pedig további döntésig nem nyúlnak. Ha azonban nem épülne meg a Liget-projekt keretében az Új Nemzeti Galéria, a városligeti intézmények nemzetközi látogatottsága is alacsonyabb lesz, így a projekt pénzügyi megtérülése sem várható.

A miniszteri biztos elmondása szerint 2020 második felében nyitja meg kapuit a szintén a Liget Budapest-projekt keretében újjáépített komáromi Csillagerőd, és folyamatban van az Országos Restaurálási és Raktározási Központ múzeumtechnológiai berendezése is. Nyáron megnyílik a Dózsa György úti mélygarázs, fölötte pedig zöld sétány létesül.

Forrás: origo.hu

Főkép: cultura.hu

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 31. 13:08, szombat | Belföld

Megmozdult az egész ország az Európai Sporthéten! - VIDEÓ

Közel 350 ezren vettek részt a legnagyobb szabadidősport rendezvénysorozaton

2020. Október 31. 10:44, szombat | Belföld

Véradásra buzdítja a fiatalokat a vöröskereszt

Fiatalok számára indított véradókampányt a Magyar Vöröskereszt - hangzott el az M1 csatorna szombat reggeli adásában.

2020. Október 31. 09:43, szombat | Belföld

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén

Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából a hétvégén és jövő hétfőn.

2020. Október 31. 07:00, szombat | Belföld

Egymilliárd forint útdíjjal tartozik

Jogerősen letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság egy fuvarozó céget működtető férfit, mert a cég egymilliárd forintot is meghaladó útdíjat és emiatt keletkező büntetést nem fizetett meg 2014 és 2019 között