Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Július 28. 14:49, szerda | Bulvár
Forrás: HírTV

Nyilvánosság elé lépett arcátültetés után

Nyilvánosság elé lépett arcátültetés után

Megjelent a tévékamerák előtt hétfőn az a spanyol férfi, akin a világon először végeztek el teljes arcátültetést. A 31 éves Oscar, akit márciusban műtöttek meg, a kórházból történt távozása előtt köszöntet mondott az orvosoknak

Oscar arca öt évvel ezelőtt roncsolódott, amikor véletlenül egy puska golyói találták el. A hétfői sajtókonferencián nehezen beszélt, mivel az ajkait nem tudta összezárni. Az új arca pedig erősen duzzadt volt. Sálat viselt a nyakán, hogy a hegeket eltakarja, a haját pedig a homlokába fésülte, hogy ne látszódjanak az ottani sebhelyek.


30 fős orvoscsapat műtötte meg március 20-án a barcelonai Vall d'Hebron kórházban a férfit, aki nem tudott nyelni, rendesen lélegezni, és beszélni a sérülései miatt. A 24 órás operáció során új arccsontokat, arcizmokat, bőrt, ajkakat, fogínyt és fogakat, valamint szájpadlást kapott.

Joan Pere Barret, az orvoscsapat vezetője azt mondta hétfőn, hogy fokról fokra javul az állapota, de hosszú, nehéz és további kezelésekkel teli út áll előtte, amíg úgy tud nyelni, lélegezni és beszélni, mint a balesetet megelőzően.


Oscar még nem tudja becsukni a szemeit, a szemöldökét viszont képes mozgatni, és tud mosolyogni is. Az orvosok a műtét során igyekeztek úgy alakítani új arcát, hogy az a régihez, ne pedig a donoréhoz hasonlítson.


A sajtókonferencián megszólalt Oscar nővére, aki elmondta: testvére minden vágya, hogy egy nap ismét vadásszon, horgásszon, vagy ha úgy tetszik, normális életet éljen, ahogy régen. „Immár úgy sétálhat az utcán, hogy nem bámulják meg rémülten az emberek. Élvezi az együttlétet a családjával, mert érzi, hogy új életet kapott" - mondta a férfi nővére.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára