Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Szeptember 27. 08:35, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Nyolc bemutató és két új színész a 20 éves győri Vaskakas Bábszínházban

Nyolc bemutató és két új színész a 20 éves győri Vaskakas Bábszínházban

2011. szeptember 1-jei évadnyitójával hivatalosan is megkezdte a munkát a 2011/2012-es szezonban.

Jubileumi, 20. évadában - a győri Vaskakas Bábszínház, noha a társulat már augusztus vége óta dolgozik: a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves rendező szakos hallgatói három klasszikus mese kortárs újraírásából készítenek előadást.

A Grimm testvérek Piroska és a farkas című művét Badacsonyi Angéla Blattner-díjas adaptálta bábszínpadra, az előadást Bereczki Csilla rendezi, szereplői pedig Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója és Hannus Zoltán, aki először dolgozik a társulattal. A produkció díszletét és bábjait Sipos Katalin tervezte.

Író-dramaturgként debütál a Jancsi és Juliska című produkcióban a győri bábszínház színésznője, Pallai Mara, s szintén a Jancsi és Juliskában találkozhat először a közönség a Vaskakas társulatának új tagjával, Somodi Rékával. Az előadást a fiatal színésznő mellett Ujvári Janka és Szúkenyik Tamás játssza, a tervező Miareczky Edit, a rendező Fige Attila.

Hans Christian Andersen Borsószem hercegkisasszony című meséjének bábszínpadi változatát Erdeős Anna és Markó Róbert készítette el, előbbi az előadás rendezője is, a produkciót Pallai Mara, Ragán Edit és Tengely Gábor játssza. A díszletet és a bábokat Wunder Judit tervezte. Mindhárom előadást október 1-jén mutatja be a bábszínház.

Októberben ünnepli 20. születésnapját a Vaskakas Bábszínház - ez alkalomból október 15-én és 16-án a győri Megyeház térre költözik a társulat, ahol kiállítás, előadások, játékok és természetesen születésnapi torta várja az érdeklődőket.

2011 novemberében két új csecsemőszínházi előadás kerül a közönség elé: Kocsis Rozi Cini, cini muzsika, Tengely Gábor pedig Ba-ba-ba címmel állít színpadra egy-egy 0-3 éveseknek szóló előadást. Utóbbi előadásban mutatkozik be a társulat újonnan szerződtetett színésze, Hoffer Károly, akit a Varázsfuvola című előadásban vendégként már láthattak a győri nézők.

2012 februárjában ugyancsak a Színház- és Filmművészeti egyetem rendezőhallgatói vendégeskednek a Vaskakasban: Kovács Petra és Halasi Dániel színre állításában Hófehérke és Holle anyó meséjét ismerhetik meg a bábszínházba járók, előbbi történet színpadi változatát Jeli Viktória, utóbbiét Markó Róbert készítette el.

Az évad utolsó bemutatóját 2012 márciusában mutatja be a Vaskakas: Veres András Blattner-díjas rendező Csizmás kandúrjában a teljes társulat látható lesz.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló bérletbe négy előadás került be: a nagy sikerre való tekintettel a tavalyi évadot záró bábos-táncos előadás, A suszter álma (a Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház koprodukciója), a Vaskakas új bemutatói közül a Borsószem hercegkisasszony és a Csizmás kandúr, valamint a Tintaló Társulat vendégjátéka, a Nem akarok többé boszorkány lenni!, mely a Blattner-díjas Badacsonyi Angéla egyszemélyes előadása.

A Vaskakas társulata az évad első felében több budapesti és külföldi fellépésnek néz elébe: december végéig havi rendszerességgel kerül színre a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében A pecsenyehattyú és más mesék, november végén a Kortárs Drámafesztiválon vendégeskedik a Tengely Gábor által rendezett felolvasószínházi előadás, valamint cseh- és törökországi meghívásoknak igyekszik eleget tenni a társulat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.