Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 02. 10:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Nyolcvannál is több gépet tud üzembe állítani a Magyar Közút Győr megyében

Nyolcvannál is több gépet tud üzembe állítani a Magyar Közút Győr megyében

Felkészült a fokozatváltásra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága az 1616,7 kilométeres megyei közúthálózat üzemeltetője az időjárási körülmények várhatóan rosszabbra fordulása miatt.

A középtávú időjárás előrejelzések a megyére vonatkozóan az elkövetkező napokra az átlagostól eltérő tartós, nagymértékű lehűlést és kisebb mennyiségű havazást jeleznek.

Az idei tél eddig kegyes volt a közlekedőkhöz és a közútkezelőhöz is egyaránt, ám az előrejelzések szerint február elejétől várhatóan most először kell majd a közútkezelőnek a téli beavatkozásokat országosan egyszerre végrehajtania. A már tavaly november közepe óta téli üzemmódban működő társaság a napokban újra ellenőrizte járműparkját, áttekintette a teendőket és munkatársait is felkészíti a várható rendkívüli feladatok lehető leghatékonyabban történő ellátására.

A Magyar Közút szükség esetén (5 cm-nél nagyobb havazás esetén) megyénként vagy országosan is elrendeli a négyes skálán a harmadik készültségi fokozatot, hogy még hatékonyabban végezhesse feladatát, vagyis az utak minél hamarabbi járhatóvá tételét! A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatósága saját gépei végzik. Ezek közül 27 db úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét és sószóró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 5 rakodógépet és 7 hómarót tud hadrendbe állítani a cég, valamint további gépeket is bérelünk a téli szezonban. Időjárás függvényében további szerződéses vállalkozókat is be tudunk vonni az elhárítási munkálatokba, ez GYMS. megyében 45 db plusz célgépet jelent.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatósága négy üzemmérnökségén a síkosság megszüntetésére jelenleg 3700 tonna só van betárolva. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé a legveszélyeztetettebb szakaszokon védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Gy-M-S. Megyei négy üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, ami már jelenleg is magasabb készültséget jelent (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak további fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. -8 ºC alatt a só nem olvaszt, ekkor csak zúzalékkal tudjuk érdesíteni a pályát a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég GYMS. megyei diszpécserszolgálatán kívül a társaság Útinform osztályától (http://www.kozut.hu/) lehet információkat szerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.