Városlista
2020. július 2, csütörtök - Ottó

Hírek

2012. Március 09. 14:13, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Állatkínzás és csalás miatt tett feljelentést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal – írja a Magyar Nemzet.

A gyanú szerint az elkövetők hormonokkal kezelt, zártkerti nevelésű szarvasokra szerveztek fizetős bérvadászatot külföldieknek anélkül, hogy erről tájékoztatták volna őket.

Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) jelentette, hogy Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal kezelt kapitális szarvasbikákra rendeztek fizetős bérvadászatot külföldieknek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A magyar vadászati jogszabályok nem tiltják a nevelt szarvas agancsának szteroidokkal történő kezelését, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. Az agancs fejlődésének zárt téren történő elősegítésére kizárólag a bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett premixek és tápok használhatók fel, természetes úton történő etetés formájában. Tehát hormonhatású anyagokkal kezelni a szarvasokat azért, hogy agancsuk mérete nőjön, nem jogszerű. Nagyvadat egyébként zárt térben – az állatkerti tartás kivételével – csak vadaskertben, vadasparkban, valamint vadfarmon lehet tartani. A 200 hektárnál nagyobb, bekerített vadaskertben vadászati célú nagyvadtartás és vadászat is folyik. Vadaskert vadászterületnek minősülő területen létesíthető. A kisebb területű vadasparkban bemutató céllal tartanak vadat, bizonyos egyedeket azonban eseti vadászati engedéllyel itt is el lehet ejteni.

A bűncselekmény elkövetői tehát legalább két szabályt megszegtek: tiltott szerek felhasználásával növelték szarvasbikáik agancsméretét, illetve, bár zárt tértben nevelték, ezt nem jelezték a külföldi vadászoknak. A hormonkezelt bikák híre bejárta a nemzetközi vadászsajtót. A VM a tájékoztatásuk szerint a vad zárt téri tartásának pontosabb, egyértelműbb szabályozását tervezi .

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 02. 08:46, csütörtök | Kék hírek

Egy fiatal nő balesetben életét vesztette Szolnok külterületén

Egy fiatal nő életét vesztette közúti balesetben Szolnok külterületén - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök hajnalban a police.hu honlapon.

2020. Július 02. 06:06, csütörtök | Kék hírek

Meghalt egy kerékpáros, miután traktorral ütközött Füzesabonyban

Meghalt egy kerékpáros, miután traktorral ütközött szerdán Füzesabonyban - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

2020. Július 01. 16:02, szerda | Kék hírek

Hollandiában bujkáló magyar drogdílert fogtak el a rendőrök

Hollandiában bujkáló magyar kábítószer-kereskedőt fogtak el a rendőrök - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a rendőrség honlapján.

2020. Június 30. 12:31, kedd | Kék hírek

Kábítószer-kereskedőket fogtak el a fővárosban és Dunaharasztiban

Öt kábítószer-kereskedőtől összesen másfél kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le a fővárosban és Dunaharasztiban - közölte a rendőrség kedden a honlapján.