Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Augusztus 08. 17:10, kedd | PR
Forrás: (x)

Nyugdíjelőtakarékosság vélemények - Melyikkel járok jobban?

Nyugdíjelőtakarékosság vélemények - Melyikkel járok jobban?

A nyugdíj előtakarékosság manapság már egyre fontosabbá válik. A bizonytalan gazdasági helyzet, szinte évente megmutatkozik valamilyen formában.

Nem érdemes tehát másra bíznunk a nyugdíjas éveink finanszírozását, vegyük kézbe a dolgokat. Hogyan kezdjünk neki? Egyáltalán milyen lehetőségeink vannak, és milyen hozamokkal számolhatunk?

Mi is pontosan a nyugdíj előtakarékosság és miért fontos?

A nyugdíj előtakarékosság összességében annyit jelent, hogy valamilyen számlára gyűjtve a megtakarításunkat, gondoskodunk arról, hogy amikor nyugdíjba vonulunk, ne kelljen lemondanunk a megszokott életvitelünkről. Sokan még a mai napig ezt úgy igyekeznek elérni, hogy nyitnak egy takarékszámlát, ahová bizonyos összegeket fizetnek be. Ám valljuk be, ennél sokkal jobb megoldás is létezik, ami pluszban jövedelmez, és ráadásul még az állam is jutalmazza azt 20 százalékos adójóváírással. Pontosan háromféle olyan nyugdíj előtakarékossági típus létezik, amelyet az állam is támogat ilyen módon, valamint nem csak a befizetésünket őrzi, de „fialtatja” is azt. Vagyis ha jól választunk, akkor a többszörösét kapjuk meg folyósítás formájában, mint amit befizettünk. Ez pedig kifejezetten biztató lehet, főleg ha belegondolunk a mostani gazdasági helyzetbe. Túl vagyunk egy globális járványon, energiaválság van, és még valamiféle háborús helyzettel is lehet szembe kell nézzünk. Ezek a hatalmas események még akkor is kihatnak az életünkre, ha közvetlen nem is találkozunk velük. Egy szó, mint száz: beláthatjuk, hogy manapság szó szerint felelőtlenség kizárólag az állami nyugdíjakban gondolkodunk, pedig sajnos sokan még mindig ezt teszik. Szomorú tény, de jelenleg úgy fest, hogy elmúlt az az időszak, amikor stabil gazdasági háttérrel ki tudtuk stabilan számolni a jövőnket. Ezért nem árt gondoskodnunk, és valamelyik nyugdíj előtakarékossági formák közül választanunk. Ha profik vagyunk az értékpapírok kezelésében, akkor a nyugdíj előtakarékossági számla is jó lehet, viszont a magánnyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás anélkül is jövedelmez számunkra, hogy mélyebben értenünk kéne hozzá. Viszont ahhoz, hogy tudjuk, mit szeretnénk érdemes tisztában lennünk a három lehetőség lényegével. A következőben ezeket mutatjuk be.

Nyugdíj előtakarékossági számla – a pénzügyi szakértőknek

A nyugdíj előtakarékossági számla egy igen érdekes, és kicsit talán a sorból kilógó előtakarékossági megoldás. Itt lényegében nyitunk egy ilyen számlát, és innentől kezdve mi leszünk a saját pénzügyi szakemberünk. Eldönthetjük mennyit fizetünk be, és milyen gyakorisággal. Ezeket az összegeket pedig nekünk kell megforgatnunk is. Vagyis vásárolunk belőle értékpapírokat, például állampapírokat, részvényeket de akár ingatlanokba is befektethetünk. A lényeg, hogy teljes mértékben rajtunk múlik az, hogy mennyire járunk majd sikerrel. Előnye, hogy nagyon olcsó, hiszen itt csak egy felületet biztosítanak számunkra. Hátránya, hogy bizony mindent nekünk kell intézni. Adunk, veszünk és kalkulálunk – de például a tőzsde szerelmeseinek kifejezetten jó lehetőség lehet. Ha értünk hozzá, akkor rendkívüli hozamokkal lehetünk gazdagabbak, főleg már csak amiatt is, hogy itt nincs harmadik fél. Nem kell fizetni a biztosítónak vagy a nyugdíjpénztárnak a pénzkezelésért cserébe. Vagyis jelentős nyereségre tehetünk szert.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás csupán 2014 óta elismert az állam által. Vagyis azóta adja rá a 20 százalékos adójóváírást. A legmodernebb nyugdíj előtakarékossági formának számít, ebből adódóan pedig rendkívül népszerű a fiatalabb generáció körében. Ez érhető is, hiszen a magánnyugdíjpénztár csak a nyugdíjazásról szól, a nyugdíj előtakarékossági számlához meg sokan nem értenek vagy egyszerűen nincs kedvünk vele folyamatosan foglalkozni. A nyugdíjbiztosítás azonban valójában egy életbiztosítást rejt, amihez nyugdíjazásunk után folyósítás is tartozik. A nyugdíjbiztosítás halálunk és a legalább 40 százalékos rokkantságunk esetén is folyósít, vagyis egy igen komplex biztosításról van szó, amivel igazából mindenki jól jár. Előnye, hogy azoknak kifejezetten kedvező, akik egyébként is kötnének biztosítást, hátránya pedig a kezdeti magasabb költségeket jelenti. Ez azonban idővel megtérül. Alapvetően kétféle típusát választhatjuk. A klasszikus típus fix hozamot ad, viszont nem olyan rugalmas, hogy dönthessünk például a különféle portfóliók között. A hozam is fixen viszonylag alacsony. A befektetési egységekhez kötött típus azonban annál rugalmasabb. Itt egészen szép hozamokat is elérhetünk, viszont a magas hozam nem garantált. Ezért a kockázati besorolása közepes, illetve magas.

Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Nevével ellentétben ennek semmi köze a régen az állam által működtetett nyugdíjpénztárakhoz. Teljesen független ettől, ám erre is jár az adójóváírás. A lényege, hogy különféle pénztárakhoz csatlakozva portfóliókat választhatunk, amelyek szintén különféle kockázatúak lehetnek. Sokféle lehetőség adott, és stabil hozamot ad. Előnye tehát, hogy remekül lehet vele gazdálkodni és még a fenntartása sem sok. Ráadásul tíz év után vehetünk ki a hozamokból, amit szabadon elkölthetünk. Hátránya, hogy nem tud akkora hozamokat adni, mint például a nyugdíjbiztosítás, ahol akár 10 százalékos nyereségünk is lehet. Remek választás azoknak, akik szeretnének néha kivenni a nyugdíjuk előtt is a hozamokból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.