Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 09. 16:02, kedd | Belföld

Ókori római főkaput találtak Szőnyben

Ókori római főkaput találtak Szőnyben

Komárom Molaj városrészében a napokban feltárták az egykori római város Brigetio légiótáborának északi főkapuját és a hozzá csatlakozó falakat - nyilatkozta az MTI-nek Bartus Dávid, az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője.

Az ásatások helyszínén múzeumot és látogatóközpontot létesítenek.

Bartus Dávid tájékoztatása szerint a most feltárt helyszínen egy háromszáz négyzetméteres, antik római témájú játszóteret hoznak létre a későbbiekben, amely a tervezett régészeti park része lesz.

A mintegy héthektáros létesítményben szabadtéri helyszíneken mutatják be az 1600 éves római katonaváros örökségét, ahol látogatóközpontot és múzeumi csarnokot is építenek.

A komáromi Klapka György Múzeum munkatársai és az ELTE ókori régészeti tanszéke 1992 óta minden nyáron ásatásokat végez az egykori Brigetio területén.

A leletanyag tudományos összefoglalására 1-2 éven belül könyv kiadását tervezik - mondta el az ELTE tanszékvezető professzora.


Harmadik századi légiós kaszárnyát tártak fel

A régészeti park területén 2017-ben egy 600 négyzetméteres, félköríves épületrésszel ellátott létesítményt és kaszárnyák maradványait tárták fel.

A bélyeges téglák Terentius és Frigeridus katonai elöljárók neveit örökítik meg,

amiből az archeológusok megállapították, hogy az épületeket az i.u. 3. század második felében, a 370-es évek elején emelhették.
Az ókori város a Severus-dinasztia idején élte fénykorát.

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. A Kr. u. 100 körül felépített állandó kőtáborban állomásozott a Római Birodalom határait védő 30 légió egyike, a Legio I. Adiutrix.

Az erődítmény vonzáskörzetében először katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre a polgárváros létesült.

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani.

Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később pedig már coloniaként említik meg az ókori források.

Forrás: MTI; origo.hu

Főkép: Wikimedia Commons

Kép: Pinterest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.