Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 25. 18:23, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Olasz választások - Bankbotrány az olasz választási kampányban

Olasz választások - Bankbotrány az olasz választási kampányban

A Monte dei Paschi di Siena olasz pénzintézet botránya pattanásig feszítette a balközép és Mario Monti eddigi miniszterelnök közötti választási küzdelmet. Közben Silvio Berlusconi, a jobboldal legfőbb vezetője és volt kormányfő pénte

Az olasz választási kampányt is megrengette a Monte dei Paschi di Siena banknál felfedezett tetemes hiány, amely kedden az Olasz Bankszövetség elnökének lemondásához vezetett. Monti szerint a botrány a Sienát évtizedeken át vezető balközép felelősége is. "Monti naponta újabb bűnt vet a szemünkre" - válaszolt Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára. Hangsúlyozta, hogy Monti helyett inkább a szélsőbaloldalt választja szövetségesnek.
"Monti csak megszorítást hozott, reformot egyet se vezetett be" - jelentette ki Susanna Camusso, a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL főtitkára Montinak arra a kijelentésére reagálva, hogy a munkaügyi reformot a CGIL akadályozta meg. A szakszervezet a következő kormánynak szánt programot mutatott be. Camusso kijelentette, "a munka Itáliában úgy kell, mint a kenyér".
Eközben másfél órás beszédét rosszullét miatt megszakította Berlusconi a pártjának, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) egy római színházban tartott találkozóján, melyen a PdL parlamenti jelöltjeit mutatta be.
Néhány perces szünet után maga Berlusconi magyarázta el, hogy a kampány fárasztotta ki: “egy nap alatt kilenc televíziós interjút adtam, mindegyik negyvenöt perces volt”.
A politikus az olasz városok színházaiban tartja korteskörútját. Elmondta, biztonsági okokból nem a tereken kampányol, amióta 2009-ben, Milánóban támadás áldozata lett.
Azt is bejelentette, hogy egyelőre “titkos”, de “sokkoló” választási bejelentésre készül, mely meglepetés lesz a családok számára.
Berlusconi úgy fogalmazott, hogy pártja jelöltjei “új és régi harcosokból” állnak. Hozzátette, hogy az ő felmérései nem mutatnak nagy különbséget a PdL és a PD között. A pénteken közölt közvélemény-kutatások szerint a PD 12 százalékkal vezet.
Meglepetést okozott Monti bejelentése is, miszerint az általa vezetett centrum koalícióra léphetne a "Berlusconi nélküli PdL-lel". "A PdL Berlusconi" - reagált Angelino Alfano PdL-főtitkár, hangsúlyozva, hogy ő pedig Itáliát Monti nélkül képzeli el. A sajtó arra emlékeztetett, hogy Berlusconi a kampány elején felajánlotta Montinak a jobbközép vezetését, de azt akkor Monti visszautasította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).